Sladká voňavá snídaně aneb rychlé lívance třikrát jinak
Jablečné lívance
2 hrnky špaldové mouky smícháme s ½ kypřícího prášku a špetkou soli. Přidáme 2 vejce, 2 hrnky mléka a 2 hrnky nastrouhaných jablek. Podle chuti můžeme přidat skořici. Vše promícháme a smažíme dozlatova. Podáváme s domácí marmeládou a zakysanou smetanou.
Lívance z podmáslí
Ve středně velké míse smícháme 2 hrnky hladké mouky s 1 lžičkou prášku do pečiva, ½ lžičky sody, špetkou soli a 2 lžícemi cukru. Přidáme 2 hrnky podmáslí, ¼ hrnku kysané smetany, 2 vejce a 3 lžíce změklého másla. Vše pořádně zamícháme a necháme pár minut odpočinout. Lívance smažíme z obou stran dozlatova. Podáváme s máslem a javorovým sirupem.
Ráno smažte na přepuštěném másle a podávejte s povidly a tvarohem.
Lívance kynuté přes noc
Těsto si připravte již večer a nechte v lednici přes noc pomalu kynout. V míse smíchejte 1 hrnek hrubé mouky, 1 a ½ hrnku hladké mouky se špetkou soli, s kůrou nastrouhanou z ½ citronu a špetkou muškátového oříšku. Nachystejte si 2 hrnky vlažného mléka a do důlku ze suché směsi trochu odlijte, do mléka v důlku rozdrobte ¼ kostky droždí a posypte 1 lžící cukru. Až droždí vzejde, přilijte zbytek mléka, přidejte 1 vejce a zadělejte těsto. Ráno smažte na přepuštěném másle a podávejte s povidly a tvarohem.
Zdroj:
- Snídaně u Florentýny, Jana Florentýna Zatloukalová, 2014