Sladká voňavá snídaně aneb rychlé lívance třikrát jinak

Sladká voňavá snídaně aneb rychlé lívance třikrát jinak
Znáte ten pocit, když se probudíte a z kuchyně se line báječná vůně lívanců? Přinášíme vám tři rychlé recepty, díky kterým tuto lahodnou snídani připravíte ještě dříve, než se zbytek rodiny probudí.
Obsah článku
  1. Jablečné lívance
  2. Lívance z podmáslí
  3. Lívance kynuté přes noc

Jablečné lívance

2 hrnky špaldové mouky smícháme s ½ kypřícího prášku a špetkou soli. Přidáme 2 vejce, 2 hrnky mléka a 2 hrnky nastrouhaných jablek. Podle chuti můžeme přidat skořici. Vše promícháme a smažíme dozlatova. Podáváme s domácí marmeládou a zakysanou smetanou. 

Zdroj: Autor: Ivana Lalicki / Shutterstock

Lívance z podmáslí

Ve středně velké míse smícháme 2 hrnky hladké mouky s 1 lžičkou prášku do pečiva, ½ lžičky sody, špetkou soli a 2 lžícemi cukru. Přidáme 2 hrnky podmáslí, ¼ hrnku kysané smetany, 2 vejce a 3 lžíce změklého másla. Vše pořádně zamícháme a necháme pár minut odpočinout. Lívance smažíme z obou stran dozlatova. Podáváme s máslem a javorovým sirupem. 

Ráno smažte na přepuštěném másle a podávejte s povidly a tvarohem.

Lívance kynuté přes noc

Těsto si připravte již večer a nechte v lednici přes noc pomalu kynout. V míse smíchejte 1 hrnek hrubé mouky, 1 a ½ hrnku hladké mouky se špetkou soli, s kůrou nastrouhanou z ½ citronu a špetkou muškátového oříšku. Nachystejte si 2 hrnky vlažného mléka a do důlku ze suché směsi trochu odlijte, do mléka v důlku rozdrobte ¼ kostky droždí a posypte 1 lžící cukru. Až droždí vzejde, přilijte zbytek mléka, přidejte 1 vejce a zadělejte těsto. Ráno smažte na přepuštěném másle a podávejte s povidly a tvarohem.

Zdroj:

  • Snídaně u Florentýny, Jana Florentýna Zatloukalová, 2014