Proč k sobě do kuchyně pozvat šéfkuchaře Jamieho Olivera?
Jamie Oliver vnese do vaší kuchyně šikovné triky nejen pro chutnější jídlo
Šéfkuchařů, kuchařů i nekuchařů, kteří se nějakým způsobem k vaření na televizních obrazovkách dostali, je opravdu mnoho. Proto je jasné, že abyste se dostali na absolutní špičku, jako se dostal právě Jamie Oliver, je potřeba něčím vyniknout. Co stojí za úspěchem zrovna tohoto šéfkuchaře? Určitě velká náhoda.
Když jednu dobu Jamie Oliver pracoval jako zástupce šéfkuchaře jedné restaurace, všimla si ho tam významná producentka kuchařských pořadů Patricia Llewellynová. Právě té může být Jamie Oliver vděčný za jakési uvedení do slavného světa vaření. Ale jen to nestačí, i potom, co vám někdo pomůže, musíte mít něco, čím své diváky a fanoušky dostanete.
Jamie Oliver sázel na hravost při vaření. Své diváky neustále přesvědčoval o tom, že uvařit chutné a nutričně vyvážené jídlo nutně nemusí znamenat strávit v kuchyni celý den. Dále se zaměřil na zdravé stravování a svým fanouškům ukázal, že také zdravé jídlo může chutnat. Dále neopomněl poukazovat na plýtvání v kuchyni. Dobrý šéfkuchař má totiž jen minimum zbytků, protože ví, jak všechny suroviny využít v dalších pokrmech.
Vaření je různorodý proces
Ti, kteří jsou v kuchyni jako doma, dobře ví, že vaření, ačkoliv může být jednoduché, je různorodý proces, který neprobíhá jen u plotny. Někdo musí vymyslet, co se bude vařit a podle toho i nakoupit. Právě plánování jídelníčku a nakupování podle předem připraveného seznamu v kuchyni pomáhá omezit plýtvání surovinami a ve většině případů také ušetřit čas. Úsporou času stráveného v kuchyni se při vaření zabývá i Jamie Oliver. Ten pro úsporu času v kuchyni mimo jiné doporučuje:
- Plánovat dopředu.
- Mít dobře zorganizovanou lednici a úložný prostor.
- Předem si omýt zeleninu než ji uložíte do lednice.
- Mít dobře nabroušené nože.
- Mít ve spíži veškeré podstatné trvanlivé suroviny, aby vás nezdržovalo odskakování do obchodu.