Připravte si kokosové cukroví, které provoní byt
Někdo preferuje u cukroví rychlou a snadnou přípravu, i na to je kokos vhodný! Ale pokud si s cukrovím raději hrajete a máte rádi vůni pečeného kokosového cukroví, také si přijdete na své. Má univerzální využití.
Kokosovou mouku využívají při pečení i celiaci, kokos je vhodný i při mnoha alergiích. Jde o zdravou a univerzální potravinou plnou vitamínů a minerálů. Při přípravě cukroví se nejčastěji využívá strouhaný kokos, kokosová moučka a někdy také kokosový olej.
Kokosové pusinky
Velice rychlý, oblíbený a snadný recept, jsou kokosové pusinky. Patří k velice rychlým receptům, nemusíme čekat, než se těsto rozleží a je rychle připraveno ke konzumaci.
Ingredience:
- 200 g strouhaného kokosu
- 3 bílky
- 1 limetka (nejlépe v BIO kvalitě)
- 225 g cukru moučka
- 60 g hladké mouky
Příprava:
- Strouhaný kokos si předem opražíme na pánvi dozlatova a necháme vychladnout.
- Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
- Nastrouháme limetkovou kůru a z limetky vymačkáme šťávu.
- Připravíme si mísu, vložíme do ní bílky, lžíci limetkové šťávy a vyšleháme tuhý sníh.
- Do směsi zapracujeme opražený kokos, limetkovou kůru a zbytek šťávy.
- Vzniklou kokosovou hmotu nanášíme lžící na plech.
- Pečeme zhruba deset minut.
- Necháme vychladnout a máme hotovo!
Strojkové kokosové cukroví
Z pečených variant se nám nabízí například strojkové kokosové cukroví. Pokud máte doma strojek na výrobu cukroví, můžete ho zkusit. Není složité na přípravu a provoní byt. A co budeme potřebovat?
Ingredience:
- 300 g změklého másla
- 250 g cukru
- 2 vejce
- 400 g hladké mouky
- 100 g mandlové mouky
- 200 g strouhaného kokosu
- 2 lžíce rumu
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
Postup:
- V míse utřeme máslo s cukrem do pěny.
- Postupně zašleháme vejce.
- Přimícháme hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřící prášek, kokos a rum.
- Po důkladném promíchání a spojení všech ingrediencí vložíme těsto do strojku. Vybereme si tvar a pokládáme na plech, na který jsme předtím dali pečící papír.
- Pečeme 12 až 15 minut na 180 stupňů.
- Máme hotovo! Pokud chceme cukroví ještě vylepšit, je možné ho obalit v čokoládové polevě.
Kuličky Raffaelo
Kokos se dá perfektně využít na různé typy nepečených kuliček, které jsou oblíbené jako rychlé mlsání a zároveň se dají kdykoliv přidělat. Receptů je mnoho, ale tento je jednoduchý, obsahuje pouze tři ingredience!
I na tyto kuličky se recepty dost liší, je více možností, jak si je připravit. Tento je jednoduchý, ale ne úplně zdravý, kvůli obsahu cukru – nicméně je vhodné například pro bezlepkovou dietu, jelikož v něm není mouka.
Ingredience:
- 1 Salko
- 200 g kokosu
- Balíček mandlí
Postup:
- Mandle si spaříme v horké vodě.
- Ze Salka a kokosu vytvoříme hustší hmotu.
- Z této hmoty tvarujeme malé kuličky, doprostřed kuliček vždy vložíme mandli.
- Hotové kuličky obalíme v kokosu a dáme do lednice vychladit.
Můžeme obalit například i v oříškách nebo strouhané čokoládě, nebo to zkombinovat – část v oříškách, část v kokosu a část v čokoládě. Budou nejen skvěle chutnat, ale i vypadat!
Kokosky do formiček
Ještě jeden velice snadný recept jsou kokosky do formiček. Co budeme potřebovat?
Ingredience:
- 2 uvařené žloutky
- 100 g cukru moučka
- 100 g nastrouhaného kokosu
- 2 lžíce rumu
Postup:
Postup je v tomto případě velice snadný! Všechny ingredience – žloutky, cukr moučka i kokos smícháme dohromady, přidáme dle chuti rum, a vložíme do formiček. Necháme schnout do dalšího dne a vyklopíme, máme hotovo. Je to recept, který můžete vyzkoušet třeba se svými dětmi, podobně jako kuličky Rafaello.
Máte na výběr ze snadných a chutných receptů, ale experimentům se meze nekladou. Kokos je skvělý a zdravý ve všech formách určitě by neměl ve vánočním cukroví chybět.
Zdroj: