Připravte si kokosové cukroví, které provoní byt

Připravte si kokosové cukroví, které provoní byt
Kokos má velmi specifickou chuť i vůni. Je zdravý, jemný, není kalorický. Dá se z něj připravovat rychlé nepečené i voňavé pečené cukroví. Už cítíte tu kokosovou vůni, linoucí se z trouby?

Někdo preferuje u cukroví rychlou a snadnou přípravu, i na to je kokos vhodný! Ale pokud si s cukrovím raději hrajete a máte rádi vůni pečeného kokosového cukroví, také si přijdete na své. Má univerzální využití.

Kokosovou mouku využívají při pečení i celiaci, kokos je vhodný i při mnoha alergiích. Jde o zdravou a univerzální potravinou plnou vitamínů a minerálů. Při přípravě cukroví se nejčastěji využívá strouhaný kokos, kokosová moučka a někdy také kokosový olej.

Kokos je vhodný i při mnoha alergiích, Zdroj: Nina Firsova / Shutterstock

Kokosové pusinky

Velice rychlý, oblíbený a snadný recept, jsou kokosové pusinky. Patří k velice rychlým receptům, nemusíme čekat, než se těsto rozleží a je rychle připraveno ke konzumaci.

Ingredience: 

  • 200 g strouhaného kokosu
  • 3 bílky
  • 1 limetka (nejlépe v BIO kvalitě)
  • 225 g cukru moučka
  • 60 g hladké mouky
  •  

Příprava:

  • Strouhaný kokos si předem opražíme na pánvi dozlatova a necháme vychladnout.
  • Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
  • Nastrouháme limetkovou kůru a z limetky vymačkáme šťávu.
  • Připravíme si mísu, vložíme do ní bílky, lžíci limetkové šťávy a vyšleháme tuhý sníh.
  • Do směsi zapracujeme opražený kokos, limetkovou kůru a zbytek šťávy.
  • Vzniklou kokosovou hmotu nanášíme lžící na plech.
  • Pečeme zhruba deset minut.
  • Necháme vychladnout a máme hotovo!
  •  

Strojkové kokosové cukroví

Z pečených variant se nám nabízí například strojkové kokosové cukroví. Pokud máte doma strojek na výrobu cukroví, můžete ho zkusit. Není složité na přípravu a provoní byt. A co budeme potřebovat?

Ingredience:

  • 300 g změklého másla 
  • 250 g cukru
  • 2 vejce
  • 400 g hladké mouky 
  • 100 g mandlové mouky 
  • 200 g strouhaného kokosu
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku 

Postup:

  • V míse utřeme máslo s cukrem do pěny.
  • Postupně zašleháme vejce.
  • Přimícháme hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřící prášek, kokos a rum.
  • Po důkladném promíchání a spojení všech ingrediencí vložíme těsto do strojku. Vybereme si tvar a pokládáme na plech, na který jsme předtím dali pečící papír.
  • Pečeme 12 až 15 minut na 180 stupňů.
  • Máme hotovo! Pokud chceme cukroví ještě vylepšit, je možné ho obalit v čokoládové polevě.

Kuličky Raffaelo

Kokos se dá perfektně využít na různé typy nepečených kuliček, které jsou oblíbené jako rychlé mlsání a zároveň se dají kdykoliv přidělat. Receptů je mnoho, ale tento je jednoduchý, obsahuje pouze tři ingredience!

I na tyto kuličky se recepty dost liší, je více možností, jak si je připravit. Tento je jednoduchý, ale ne úplně zdravý, kvůli obsahu cukru – nicméně je vhodné například pro bezlepkovou dietu, jelikož v něm není mouka.

Ingredience:

  • 1 Salko
  • 200 g kokosu
  • Balíček mandlí

Postup:

  • Mandle si spaříme v horké vodě.
  • Ze Salka a kokosu vytvoříme hustší hmotu.
  • Z této hmoty tvarujeme malé kuličky, doprostřed kuliček vždy vložíme mandli.
  • Hotové kuličky obalíme v kokosu a dáme do lednice vychladit.

Můžeme obalit například i v oříškách nebo strouhané čokoládě, nebo to zkombinovat – část v oříškách, část v kokosu a část v čokoládě. Budou nejen skvěle chutnat, ale i vypadat!

Kokosky do formiček

Ještě jeden velice snadný recept jsou kokosky do formiček. Co budeme potřebovat?

Ingredience:

  • 2 uvařené žloutky
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g nastrouhaného kokosu
  • 2 lžíce rumu

Postup:

Postup je v tomto případě velice snadný! Všechny ingredience – žloutky, cukr moučka i kokos smícháme dohromady, přidáme dle chuti rum, a vložíme do formiček. Necháme schnout do dalšího dne a vyklopíme, máme hotovo. Je to recept, který můžete vyzkoušet třeba se svými dětmi, podobně jako kuličky Rafaello.

Máte na výběr ze snadných a chutných receptů, ale experimentům se meze nekladou. Kokos je skvělý a zdravý ve všech formách určitě by neměl ve vánočním cukroví chybět. 

 

Zdroj: