Kouzlo bábovky se ukrývá ve skutečnosti, že je zkrátka taková, jakou si ji uděláte
Jak na dokonalou bábovku?
Dokonalost prý neexistuje, dokonalou bábovku však můžete vytáhnout z vaší trouby. Pokud jste si až doteď mysleli, že je bábovka pečivem tak akorát pro rychlou snídani, jste na omylu. Bábovku lze upéct takovou, že s ní můžete pohostit i velmi vážené návštěvy. Když do ní přidáte lahodné kakao, které zkombinujete s tvarohem, je luxusní dezert na světě... A přitom je to jen bábovka.
Bábovka je důkazem toho, že i s ní si lze dokonale vyhrát. Dáte-li si záležet, můžete vytvořit luxusně vláčné kakaové těsto, které se bude rozplývat na jazyku. Dáte-li si záležet ještě o trochu více, můžete do bábovky vytvořit tvarohovou náplň. Určitě už jste narazili na recept, kdy do bábovkového těsta vmícháte tvaroh nebo jogurt. V našem případě však bude tvaroh samostatnou náplní, která potěší každého, kdo se do této bábovky zakousne.
Budete mít všechny ingredience doma?
Na bábovkové těsto si připravte:
- tři čtvrtě hrníčku kvalitního tmavého kakaa holandského typu,
- tři čtvrtě hrníčku na jemno nasekané čokolády,
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 1 a půl hrnku másla v pokojové teplotě,
- 1 kelímek zakysané smetany,
- 2 hrníčky krupicového cukru,
- 5 velkých vajec v pokojové teplotě,
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva,
- 1 čajovou lžičku jedlé sody,
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu,
- špetku soli,
- 1 polévkovou lžíci rozpustné kávy.
- 1 hrnek mléka.
Na náplň:
- 2 vaničky polotučného tvarohu,
- půl hrníčku krupicového cukru,
- 1 velké vejce,
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu,
- 2 polévkové lžíce polohrubé mouky.
Jak připravit neobyčejně dobré těsto s náplní?
Tvarohovou náplň do bábovky vytvoříte jednoduše tak, že smícháte dvě vaničky polotučného tvarohu s cukrem a vejcem. Přidejte vanilkový extrakt a dvě polévkové lžíce mouky. Náplň odložte stranou a připravte si těsto. Troubu si předehřejte na teplotu 180 °C a pečlivě vymažte formu.
Polohrubou mouku smíchejte s kypřicím práškem. Tímto těstu zajistíte lepší kynutí. Přidejte také jedlou sodu a špetku soli. Ozvláštnit těsto můžete špetkou muškátového oříšku. Vaječné bílky oddělte od žloutků a umíchejte z nich tuhý sníh.
Tip: Aby byla bábovka opravdu lahodná, zvolte kvalitnější druh kakaa, například kakao holandského typu, které má lahodnou chuť a tmavou barvu.
Vaječné žloutky umíchejte do hladké pěny společně s cukrem. Později přidejte mléko, kakao, zakysanou smetanu, vanilkový extrakt, čokoládu a jednu polévkovou lžíci rozpustné kávy. Do této směsi pomalu zapracujte také mouku. Do těsta na závěr ručně vmíchejte sníh z vaječných bílků.
Do bábovkové formy vylijte nejprve polovinu těsta. Na ni dejte tvarohovou náplň a dokončete vrstvení zbytkem těsta. Bábovku pečte v troubě asi 55 minut.