Jogurtová bábovka s pudinkem, která se vám rozplyne na jazyku
Bábovko, odkud jsi?
Existují dvě teorie, které se snaží osvětlit původ bábovky.
První říká, že tři králové na cestě domů z Betléma procházeli přes oblast Alsaska ve Francii. Obyvatelé Alsaska byli z jejich návštěvy tak nadšení, že jim upekli dort připomínající tvar jejich turbanů a vymysleli tak tradiční podobu bábovky. Druhá teorie tvrdí, že Marie Antoinetta, královna Francie a rakouská arcivévodkyně, přivezla tento moučník z oblasti Alp do francouzského regionu Versailles. Ač je historie bábovky značně nejistá, jistotou je, že chutná snad každému.
Ingredience, které budete potřebovat na těsto:
- ½ balení vanilkového pudinkového prášku
- 1 polévková lžíce cukru
- 250 g smetany na vaření
- 4 vejce
- špetka soli
- 200 g cukru
- 75 ml oleje
- 100 g šlehačky
- 200 g mouky
- 2 lžíce kakaového prášku
- 3 lžičky prášku do pečiva
Na polevu budete potřebovat:
- 150 g plnotučného mléčného jogurtu
- 2 lžíce moučkového cukru
Těsto:
Z pudinkového prášku, 1 lžíce cukru a 250 g smetany uvařte pudink, ten zakryjte potravinářskou fólií a nechejte trochu vychladnout. Vejce oddělte a z bílků se solí ušlehejte tuhý sníh. Žloutky, cukr a olej vyšlehejte do krému. Přidejte 100 g šlehačky a promíchejte. Vmíchejte mouku, kakao a prášek do pečiva a míchejte, dokud se vše nespojí. Nakonec opatrně přidejte sníh z bílků a jemně ho vmíchejte do těsta. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy. Pudink rozmíchejte do hladka a po lžících naneste na vršek těsta ve formě. Pečte při 175 °C cca 30 - 35 minut.
Poleva:
Smíchejte jogurt s moučkovým cukrem, natřete na bábovku a pečte dalších 5 - 8 minut. Pokud chcete vzhled polevy na bábovce trochu ozvláštnit, použijte cukrářský sáček na zdobení. Jen si nejprve nacvičte správný úchop, abyste si vyzkoušeli, jaký tlak máte vyvinout.
Pokud chcete vzhled polevy na bábovce trochu ozvláštnit, použijte cukrářský sáček na zdobení.
Variace na polevu
Použijte obyčejný jogurt a přidejte pár kapek vašeho oblíbeného extraktu (například výtažek z jahod) a vytvořte si vlastní příchutě. Začněte s několika kapkami a postupně ochutnávejte, abyste to s extraktem nepřehnali. Nebo můžete jednoduše použít jogurt s příchutí. Vyzkoušet můžete také přidání instantní kávy, kakaového prášku nebo arašídového másla. Ty však také změní konzistenci, takže možná budete muset přidat trochu mléka, aby poleva nebyla příliš hustá.
Zdroj: