Jednoduchá a zdravá hrníčková bábovka ze špaldové mouky

Jednoduchá a zdravá hrníčková bábovka ze špaldové mouky
Chtěli byste si upéct něco sladkého, co zvládnete i vy a čím potěšíte každou návštěvu a zároveň byste chtěli zdravější variantu vašeho moučníku? Není nic snazšího než hrníčková bábovka! Navíc pro její odlehčenou variantu můžete využít špaldovou mouku!

K této bábovce nebudete potřebovat nic neobvyklého, kromě základních surovin, které máme každý jistě doma, a samozřejmě špaldovou moukou pro její zdravější verzi. Navíc nemusíte ani vytahovat váhu, stačí když si na odměření surovin připravíte malý hrníček! Dále si určitě připravte dvě mísy, vařečku a bábovkovou formu. Nic z dalšího nádobí už nezašpiníte!

Tento recept je opravdu snadný, ušetří spoustu času a zvládne jej opravdu každý.

Na hrníčkovou špaldovou bábovku budete potřebovat: 

  • 1 hrnek špaldové mouky hladké 
  • 1 hrnek špaldové mouky celozrnné 
  • 2 vejce 
  • 1/5 hrnku cukru (může být třtinový) 
  • 1 hrnek vody  
  • 1/2 hrnku oleje 
  • 1 prášek do pečiva 
  • 1 lžíce kakaa (můžete nahradit karobem) 

První miska - tekuté ingredience 

  • Do první mísy si rozklepneme vejce, přidáme cukr a společně je vyšleháme do pěny. Poté přidáme vodu a olej a vše řádně zamícháme.
  • Připravíme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou.  
  • Předehřejeme si troubu, abychom měli bábovku dříve upečenou. 

Druhá miska - sypké ingredience 

  • V druhé misce smícháme obě špaldové mouky s práškem do pečiva. Postupně přilíváme smíchané tekuté ingredience z první misky.  
  • Těsto pečlivě zamícháme a zhruba 2/3 těsta nalijeme do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy.
  • Do zbývajícího těsta přisypeme kakao či karob (můžeme je i nakombinovat), nakonec zamícháme a vlijeme do formy se světlým těstem. 
Pšenice špalda, Zdroj: Ange P / Shuttestock

Doba pečení 

  • Bábovku pečeme v předehřáté troubě na 170 °C cca 40-50 minut. 
  • Upečenou bábovku můžeme vyzkoušet špejlí, zda je uvnitř hotová. Jakmile bábovka vychladne, můžeme ji vyklopit z formy. 
  • Vychutnejte si tuto skvělou, a hlavně zdravou bábovku, kterou můžete nabídnout třeba i své návštěvě.  

TIP:Pokud máte pouze jeden druh špaldové mouky, vůbec to nevadí, můžete je i nakombinovat podle sebe. Pokud použijete místo kakaa karob, buďte s ním opatrnější, má totiž mnohem výraznější chuť než kakao a můžete to s jeho množstvím snadno přehnat. Proto těsto ochutnávejte a přidávejte ingredience podle vlastních potřeb a chuti.

Cukru můžete připadat i méně či více, nebo jej zcela nahradit třeba stévií. V případě jakékoli jiné varianty cukru si opět musíte dávat za pozor na množství, protože jsou obvykle mnohem sladší než obyčejný cukr nebo naopak méně sladší jako je třeba xylitol. Můžete také vyzkoušet skvělý recept na zdravou špaldovou bábovku, který naleznete v tomto videu: 

 

Zdroje: