Jak nejlépe využít borůvky v kuchyni. 3 recepty, kterými potěšíte
K čemu jsou fialové bobulky dobré?
Super zdroj vitamínu C. Proč tento vitamín nezískat z přímo z přírody? Stačí malá mistička a na celý den máte vystaráno. Dále borůvky snižují hladinu cholesterolu v krvi, jako mrkev jsou dobré na naše oči a dokáží bojovat proti stresu. Celkově zlepšují imunitu, obrní vaše tělo před různými viry. Velkým bonusem je, že snižují váhu.
Borůvková limonáda
Suroviny:
- voda
- hrnek lesních nebo kanadských borůvek
- 60 ml sirupu (bezový, malinový, pampeliškový)
- šťáva z citronu
Postup:
Borůvky si důkladně omyjeme. S půl litrem vody a sirupem podle chuti si je dobře rozmixujte. Dolijte zbytkem vody, podle sebe si limonádu doslaďte například medem nebo přidejte šťávu z citronu. Dobrota hotová za 5 minut! K dozdobení můžete použít čerstvé borůvky nebo mátu.
Borůvkový nanuk
Potřebné ingredience:
- 150 g bílého jogurtu
- 1 banán
- 50 g borůvek
Jak postupujeme?
Všechny suroviny si do hladka rozmixujeme. Do formiček si na dno nasypeme čerstvé borůvky, mohou být celé nebo půlené. Zalijeme je rozmixovanou směsí. V půlce zase můžeme naházet čerstvé borůvky a zase zalejeme. Na formičky dáme držáčky na nanuky nebo nějaká dřívka a dáme aspoň na 6 hodin do mrazáku.
Borůvkové palačinky
Potřebujeme:
- 100 g hladké mouky
- půl prášku do pečiva
- 40 g cukru krupice
- 1 vejce
- mléko dle potřeby
- borůvky
- zakysaná smetana nebo tvaroh
Postup:
Mouku, prášek do pečiva a cukr si smícháme. Přidám vajíčko a trochu mléka. Ručním šlehačem vše spojíme. Podle potřeby přidáváme mléko, aby těsto nebylo extra husté, ale aby zase neteklo. Palačinky připravujeme na trošce oleje.
V míse si rozmixujeme borůvky se zakysanou smetanou. Tuto směs použijeme na palačinky, ozdobíme borůvkami a můžeme podávat.