Jak nejlépe uchovat lískové ořechy
Lískové ořechy sbíráme, jakmile slupka kolem oříšku zasychá. Pokud zahálíme, zpravidla nás předběhnou chytré veverky. Ořechy skladujeme rozložené v tenké vrstvě v chladné vzdušné místnosti a pravidelně je obracíme, aby neplesnivěly. Máme-li místo v mrazáku, proschlé ořechy vyloupeme a uložíme do mrazničky až na 8 měsíců. Ořechy také dobře uchováme zalité medem nebo zavařené ve sklenici.
Z lískových ořechů můžeme snadno a rychle načerpat energii. Obsahují totiž velké množství prospěšných tuků a bílkovin s řadou důležitých vitamínu a minerálů.
Řecký ořechový koláč podle Pamely Michael
Osvojte si řeckou tradici ořechovo-medových kousků a pochutnejte si na odpolední svačině k dobrému čaji.
100 g oloupaných lískových oříšků, 50 g vlašských ořechů a 50 g oloupaných mandlí nasypeme na plech a opečeme ve vyhřáté troubě do zlatava. Ořechy necháme vychladnout a poté je rozmixujeme na drť. 4 lžíce hustého medu rozehřejeme v malém kastrůlku až se skoro vaří a poté necháme vychladnout. Ořechovou drť vmícháme do vychladlého medu a vytvarujeme plochý kulatý koláč. Koláč posypeme mákem.
Medovo-ořechový koláč nechte den dva uležet, aby ztuhl a dobře se krájel. V lednici vydrží několik týdnů.
Zdroje:
- https://www.bydlimekvalitne.cz
- Bylinková kuchařka, Pamela Michael