Jak na pošírované vejce aneb recept, ze kterého má mnoho lidí strach
1) K přípravě pošírovaného vejce si připravíme hrnec, který by měl být spíše vyšší a užší. Kromě vajec budeme ještě potřebovat čistou misku a 50 ml octa.
2) Do připraveného hrnce dáme vodu, kterou přivedeme pod bod varu. Když se nám objeví první bublinky, přilijeme do vody trochu octa a opět počkáme na bublinky.
3) Voda nám nesmí vřít a nikdy ji předem nesolíme! Když opět začnou stoupat první bublinky, hrnec odstavíme a polévkovou lžící uděláme vír.
4) Během ohřívání vody si vejce rozklepneme samostatně do připraveného hrníčku.
5) Do silného víru vlijeme rychle a z malé výšky jedno vejce. Nikdy jich neděláme více najednou, jelikož bychom vodu příliš ochladili.
6) Když se vejce ve víru obalí bílkem, vrátíme hrnec na plotýnku a na středním stupni vaříme zhruba 3 minuty.
7) Vejce pomocí lžíce vyjmeme na talíř. Vodu můžeme použít pro přípravu dalšího vejce.
8) Ztracená vejce servírujeme například na steaku, efektně vypadají také na listových salátech nebo toustu se šunkou. Když vejce umístíme na pokrm, z poloviny jej nařízneme, aby žloutek částečně vytekl.
9) Až na talíři vejce osolíme, popřípadě ochutíme pepřem nebo bylinkami.