Jahodové vafle s jogurtem – rychlý recept na bezva dezert
Publikováno: 21. srpna 2021, 19:12
Kristýna Drozdová
Foto: Timolina / Shutterstock
Doba čtení: 2 min
Recept, u kterého se meze nekladou. Existuje hned několik variant, jak si tyto vafle můžete připravit! Jahody, maliny, borůvky, cokoliv, na co si jen vzpomenete. Jogurt, zakysaná smetana, kakao. Záleží pouze na vaší chuti.
Potřebné suroviny
Vafle:
- 220 g polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 lžičky krupicového cukru
- špetka soli
- 300 ml mléka
- 2 velká vejce
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- máslo nebo olej na potření plotýnek vaflovače
Jahodová omáčka:
- 500 g nakouskovaných jahod
- 100 g krupicového cukru
- čerstvá šťáva z ½ pomeranče
Medový jogurt:
- 500 ml bílého jogurtu
- nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
- 1–2 lžíce lesního medu
Postup přípravy
- Do hrnce si dáme jahody, cukr a šťávu. Přivedeme k varu a vaříme jednu až dvě minuty. Pár minut povaříme na co nejmenším plamenu, dokud šťáva nezhoustne.
- Mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl si smícháme dohromady. V mléku si vyšleháme vejce a máslo, tuhle směs vlijeme k mouce a zpracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odpočinout (10 minut). Rozehřejeme si vaflovač, plotýnky potřeme tukem. Vlijeme část těsta a pečeme do zlatova.
- Jogurt si smícháme s pomerančovou kůrou a medem.
- Vafle si polijeme jahodovou omáčkou a přidáme medový jogurt.
- Ovoce si můžete vybrat podle sebe, místo jahod můžete použít maliny, borůvky, ostružiny, prostě na co máte chuť.