Jak na jahodovou bábovku?
Potřebné suroviny
- 4 vejce
- 500 g jahod
- 125 g másla
- 300 g polohrubé mouky
- 1 balení prášku do pečiva
- 1 balení vanilinového cukru
- 5 vrchovatých lžic moučkového cukru
- 4 vrchovaté lžíce sušené smetany
Postup na přípravu těsta
Následující postup si můžete pustit na tomto videu:
Nejdříve si připravíme troubu a předehřejte ji na 180 °C.
Nyní si připravíme všechny suroviny a 3 mísy. Do 1. mísy oddělíme bílky od žloutků a bílky vyšleháme do hutného sněhu. Správně ušlehaný sníh se v míse nepohne, ani když mísu překlopíme vzhůru nohama. Do 2. mísy si dáme jahody, které rozmixujeme. Do poslední 3. mísy vložíme žloutky, moučkový cukr a máslo. Tyto suroviny rozmixujeme do pěny a přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilinový cukr, smetanu a rozmixované jahody. Opět rozmixujeme do hladkého těsta. Na konec přidáme předem vyšlehaný sníh ze 4 bílků a opatrně vmícháme do těsta. Pokud bychom jej rozmixovali, jahodová bábovka by nebyla hezky nadýchaná.
Příprava formy
Formu vymažeme kouskem másla a vysypeme trochou polohrubé mouky, aby celá forma byla pokrytá tenkou vrstvou mouky.
Těsto nalijeme do formy a formou lehce ťukneme o pracovní desku. Tento trik mnoho lidí nezná, ale je velmi důležitý, protože zabrání tomu, aby se v těstu udělaly vzduchové bubliny.
Pečeme
Nyní již formu vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme cca 45 minut. Ke konci raději kontrolujeme těsto pomocí špejle, abychom bábovku nespálili, protože každá trouba peče jinak. Špejli zapíchneme do těsta, a pokud je po vytažení čistá, je jahodová bábovka hotová. V opačném případě ji necháme ještě chvíli dopéct.
Upečenou bábovku necháme ještě chvíli ve formě, než ji vyklopíme. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.
Tip na vylepšení receptu
Jahodová bábovka bude výborně chutnat s citronovým krémem. Ten můžeme při servírování dát přímo na bábovku nebo jej dát vedle ní na talířek. Ingredience na citronový krém jsou následující:
- 2 velká vejce
- ½ hrníčku krystalového cukru
- 2 vymačkané citrony
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce smetany
- ¼ lžičky vanilky
- špetka soli
V malé misce vyšleháme 2 vejce a cukr. V malém hrnci zahřejeme citronovou šťávu a poté ji za stálého míchání přidáváme do vaječné směsi. Celou směs poté dáme do hrnce a vaříme na mírném ohni cca 3 minuty. Poté sundáme z plotny a vmícháme zbylé suroviny. Takto připravenou směs necháme vychladit v lednici.
Jahodová bábovka nejen výborně chutná, ale i krásně voní. Pokud ji doplníte o citronový krém, vaši hosté budou nadšení.
Zdroj: