Jak na jahodovou bábovku?

Jak na jahodovou bábovku?
Máte rádi jahody a dáváte je do různých receptů? V tom případě je jahodová bábovka určená přímo pro vás! Tato úžasná nadýchaná buchta si vás získá svou neobvyklou chutí a vůní.

Potřebné suroviny

  • 4 vejce
  • 500 g jahod
  • 125 g másla
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 balení prášku do pečiva
  • 1 balení vanilinového cukru
  • 5 vrchovatých lžic moučkového cukru
  • 4 vrchovaté lžíce sušené smetany

Postup na přípravu těsta

Následující postup si můžete pustit na tomto videu:

Nejdříve si připravíme troubu a předehřejte ji na 180 °C.

Nyní si připravíme všechny suroviny a 3 mísy. Do 1. mísy oddělíme bílky od žloutků a bílky vyšleháme do hutného sněhu. Správně ušlehaný sníh se v míse nepohne, ani když mísu překlopíme vzhůru nohama. Do 2. mísy si dáme jahody, které rozmixujeme. Do poslední 3. mísy vložíme žloutky, moučkový cukr a máslo. Tyto suroviny rozmixujeme do pěny a přidáme mouku, prášek do pečiva, vanilinový cukr, smetanu a rozmixované jahody. Opět rozmixujeme do hladkého těsta. Na konec přidáme předem vyšlehaný sníh ze 4 bílků a opatrně vmícháme do těsta. Pokud bychom jej rozmixovali, jahodová bábovka by nebyla hezky nadýchaná.

Příprava formy

Formu vymažeme kouskem másla a vysypeme trochou polohrubé mouky, aby celá forma byla pokrytá tenkou vrstvou mouky. 

Těsto nalijeme do formy a formou lehce ťukneme o pracovní desku. Tento trik mnoho lidí nezná, ale je velmi důležitý, protože zabrání tomu, aby se v těstu udělaly vzduchové bubliny.

Pečeme

Nyní již formu vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme cca 45 minut. Ke konci raději kontrolujeme těsto pomocí špejle, abychom bábovku nespálili, protože každá trouba peče jinak. Špejli zapíchneme do těsta, a pokud je po vytažení čistá, je jahodová bábovka hotová. V opačném případě ji necháme ještě chvíli dopéct.

Upečenou bábovku necháme ještě chvíli ve formě, než ji vyklopíme. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat.

Zdroj: asife / Shutterstock

Tip na vylepšení receptu

Jahodová bábovka bude výborně chutnat s citronovým krémem. Ten můžeme při servírování dát přímo na bábovku nebo jej dát vedle ní na talířek. Ingredience na citronový krém jsou následující:

  • 2 velká vejce
  • ½ hrníčku krystalového cukru
  • 2 vymačkané citrony
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce smetany
  • ¼ lžičky vanilky
  • špetka soli

V malé misce vyšleháme 2 vejce a cukr. V malém hrnci zahřejeme citronovou šťávu a poté ji za stálého míchání přidáváme do vaječné směsi. Celou směs poté dáme do hrnce a vaříme na mírném ohni cca 3 minuty. Poté sundáme z plotny a vmícháme zbylé suroviny. Takto připravenou směs necháme vychladit v lednici.

Jahodová bábovka nejen výborně chutná, ale i krásně voní. Pokud ji doplníte o citronový krém, vaši hosté budou nadšení.

 

Zdroj: