Išelské cukroví, skvělá vánoční chuťovka

Išelské cukroví, skvělá vánoční chuťovka
Išelské cukroví je velmi křehké a jemné cukroví. Uvnitř se nachází čokoládový krém, který dodává cukroví na lehkosti. Křupavá čokoláda s ořechy na povrchu působí velmi dekorativně.

Išelské cukroví vzniklo ve městě Bad Ischl v Rakousku, ze kterého pocházela rovněž slavná Rakousko – Uherská císařovna Sisi. Císařský dvůr si kupoval vyhlášené cukroví, které se nazývalo Ischler Törtchen a pocházelo z místních cukráren.

Jaké si připravit ingredience

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky kakaa
  • 70 g moučkového cukru
  • 40 g mletých mandlí
  • 140 g másla
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • půl lžičky skořice
  • čokoládová poleva
  • 1 balíček vlašských ořechů
  •  

Náplň:

  • 3 žloutky
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka vanilky
  • 1 lžíce rumu
  • rybízový džem
  • 50 g lískových oříšku

Postup přípravy

Nejprve si připravte mouku, kakao, cukr, mleté mandle, máslo, citronovou kůru, skořici, vše pořádně promíchejte a vypracujte hladké těsto. To zabalte do folie a nechte přes noc odpočinout v lednici.

Na druhý den si těsto vyválejte na plát, ze kterého vykrajujte pravidelné malá kolečka. Troubu si předehřejte na 180 °C a poté si kolečka rozložte na vymazaný plech nebo vyložený pečícím papírem. Pomalu pečte v troubě do zlatova. Po upečení kolečka cukroví vyjměte a nechte rozložené vychladnout.

Zdobení a náplň do Išelského cukroví

Upečená kolečka cukroví budete spojovat náplní. Tu si připravíte tak, že utřete žloutky s cukrem a vanilkou, směs pořádně promíchejte. Přibližně deset minut, aby se ingredience propojily a poté přidejte rum, 20 g rybízového džemu a lískové oříšky, které jsou nasekané. Směs promíchejte a lžičkou nebo zdobičkou vždy na jedno kolečko naneste náplň a druhým přiklopte.

Před nanesením náplně ještě vždy přidejte na obě kolečka ze strany, kterou k sobě budete lepit rybízový džem, aby vše drželo lépe pohromadě a bylo chutnější. Nakyslý džem spolu se sladkým krémem k sobě perfektně ladí. 

Kolečka s náplní a džemem ponechte zaschnout. Poté je namáčejte v čokoládové polevě nebo ji lžičkou naneste a rozetřete po horní straně spojeného tvaru. Můžete udělat Išelské cukroví jak ze dvou koleček, tak také vyšší, ze tří koleček.

Nemusíte vykrajovat jen kolečka, je možné zvolit i další tvary, jako kytičky, srdíčka, hvězdičky nebo cokoliv jiného. Dejte však pozor na to, aby tvary nebyly moc velké, aby se zachovala drobnost cukroví a také je lepší mít tvary oblejší, aby se nelámaly příliš křehké konce.

Jestliže preferujete domácí čokoládovou polevu, připravte si ji z tabulky čokolády, kterou smícháte s mlékem a trochou másla. Polevu si udělejte raději řidší, aby se vám dobře nanášela na Išelské cukroví.

Na ještě teplou čokoládovou polevu nasypejte nadrcené ořechy, ozdobte jedním vlašským ořechem nebo mandlí či kokosem nebo pistáciemi. Můžete také vytvořit polevu z vaječného bílku, kapky citronu a cukru a zdobícím sáčkem kreslit květiny nebo lístky či jiné tvary, které vám dovolí vaše šikovnost. Můžete si rovněž vyrobit polevu z bílé čokolády nebo obě polevy a vytvářet z nich na cukroví různé zajímavé obrazce.

Išelské cukroví vzniklo ve městě Bad Ischl v Rakousku, Zdroj: SaGa Studio / Shutterstock

Išelské cukroví je možné dozdobit také marcipánovými kytičkami, lístky nebo barevnými drobinkami. Toto rakouské cukroví se skvěle hodí jak na vánoční stůl, tak také v průběhu roku jako drobná chuťovka pro hosty.

Jeho příprava je nenáročná a snadná, stačí jen pár ingrediencí a je plné oříšku i čokolády, což z něj dělá nezaměnitelnou sladkost, kterou si určitě zapamatujete. Na vánočně ozdobené míse se hodí k lineckému, kokosovým laskonkám nebo vanilkovým rohlíčkům.

Cukroví si hezky na míse rozprostřete, aby dělalo dekorativní dojem a ozdobte pěknými ubrousky. Můžete je pak ochutnávat stejně jako rakouská císařovna Sisi a její dvůr.

 

Zdroj: