Vyzkoušejte hrnkovou jablečnou bábovku politou karamelem
Jablka bábovce sluší
Jablka jsou velmi vděčnou ingrediencí, která k sladkým dezertům maximálně sedí. Máte-li jablka ze zahrady nebo od sousedů, vyjde vás bábovka na minimum peněz. Že jablka bábovce sluší, o tom není pochyb. Kromě vlákniny bábovce propůjčí také vláčnost. Jablka do bábovky můžete upravit na řadu způsobů.
Do bábovky lze použít nastrouhaná čerstvá jablka, jablka nakrájená na kostičky, využít můžete i zavařené jablečné pyré, s jablky můžete do bábovky vytvořit náplň. Tu uděláte jednoduše. Jablka zbavte slupky a na struhadle je nahrubo nastrouhejte. Dejte je do hrnce a z poloviny zalijte vodou. Směs vody a jablek přiveďte k varu, přidejte rozinky a 3 polévkové lžíce cukru. V hrníčku do poloviny naplněného vodou vmíchejte dva vanilkové pudinky v prášku. Jakmile směs jablek a rozinek začne bublat, přimíchejte rozmíchaný pudink do směsi a řádně míchejte. Povařte alespoň 3 minutky a odstavte. Jablečná směs tímto zhoustne.
Takto upravená jablka můžete přidat do základního těsta na bábovku, můžete jimi však vytvořit i náplň. To uděláte jednoduše tak, že do formy nalijete polovinu základního těsta a na to pak dáte povařenou jablečnou směs. Tu pak zalijete zbylou částí těsta. V našem receptu si ale vystačíme s čerstvými nahrubo nastrouhanými jablky.
Jaké ingredience budete potřebovat?
Připravte si:
- 3 hrnky polohrubé mouky,
- 2 čajové lžičky kypřicího prášku,
- 1 čajovou lžičku jedlé sody,
- 3 čajové lžičky skořice,
- půl čajové lžičky muškátového oříšku,
- špetku soli,
- 1 a čtvrt hrnku rostlinného oleje,
- kelímek bílého jogurtu,
- 2 hrnky krupicového cukru,
- 3 velká vejce v pokojové teplotě,
- 3 velká nahrubo nastrouhaná jablka.
Na polevu:
- 1 hrnek třtinového cukru,
- čtvrt hrnku másla,
- půl hrnku smetany ke šlehání.
Jak připravit vláčné jablečné těsto?
Mouku si smíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou, špetkou soli, se skořicí a s muškátovým oříškem. Na chvíli dejte stranou. Nezapomeňte si rozehřát troubu na teplotu 180 °C a dobře vymažte formu. Víte, že na vymazávání formy je nejlepší sádlo? Máslo se brzy přepaluje.
Vejce v pokojové teplotě umíchejte s cukrem, přidejte olej a jogurt. Do směsi zapracujte také mouku s kypřícím práškem a s kořením. Na závěr do těsta ručně vmíchejte strouhaná jablka. Pečte v troubě asi 55 minut.
Tip: Pokaždé, když budete chtít vytvořit vláčné těsto, do něj můžete přidat například strouhaná jablka, ale i mrkev nebo cuketu.
Mezitím připravte karamelovou polevu. Na pánvi nechte zkaramelizovat třtinový cukr. Vzniklý karamel zjemněte máslem a smetanou. Karamelovou polevu na bábovku nalijte hned po tom, co trochu vychladne. Dobrou chuť!
Zdroje:
- www.sallysbakingaddiction.com