Hrníčková mrkvová bábovka s tvarohovou náplní
Co udělá mrkev s bábovkovým těstem?
Sladké dezerty si jen málokdo spojuje se zeleninou. O tom, že spojení cukru se zeleninou je velmi podařené, svědčí například hrníčková mrkvová bábovka. Mrkev obsahuje řadu prospěšných látek a tepelná úprava jí svědčí, protože po ní tělo lépe zužitkuje v mrkvi obsažený vitamín A. Je jasné, že v bábovce si lze zeleninu představit jen stěží, pokud se vám v mysli hodní rajčata nebo papriky.
Když si ale představíte mrkev, najednou se vám spolu s ní vybaví i nápady, jak jí ozvláštnit vaše běžné bábovkové těsto. Kromě mrkve má podobně využití například zelenina cuketa a třeba i dýně. Zatímco mrkev a dýně je sladká, a proto sladké těsto nenaruší, cuketa je zase chuťově neutrální, a proto se dobře spojí s jakoukoliv ingrediencí.
Víte, že do sladkých dezertů lze použít i uvařené fazole? Pro dnešek ale zůstaňme u mrkve. Mrkev bábovkové těsto obohatí o své cenné látky a o vlákninu a dodá těstu tolik potřebnou vláčnost.
Jaké ingredience si žádá mrkvová bábovka?
- 2 hrnky krupicového cukru, může být i třtinový,
- 1 hrnek rostlinného oleje,
- 4 velká vejce v pokojové teplotě,
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 1 čajová lžička kypřicího prášku,
- 1 čajová lžička jedlé sody,
- 2 čajové lžičky skořice,
- 2 hrnky strouhané mrkve,
- 1 hrnek strouhaných ořechů.
Na náplň potřebujete.
- 1 balení polotučného tvarohu,
- půl hrníčku moučkového cukru,
- jedno velké vejce,
- 1 lžičku vanilkového extraktu.
Jak na přípravu zdravého mrkvového těsta?
Aby šlo pečení mrkvové bábovky jako po másle, vše potřebné si připravte předem. Z lednice vyndejte vejce, která by měla mít pokojovou teplotu. Dobře vymažte formu a rozehřejte troubu na teplotu 180 °C. Oloupejte a najemno nastrouhejte mrkev.
Začněte náplní, kterou vytvoříte smícháním tvarohu s cukrem, do této směsi přidejte vejce a vanilkový extrakt. Odložte stranou.
Tip: Nebojte se do bábovky zpracovat kousky starší mrkve z lednice. V bábovce přijdou vhod a v ledničce si uděláte pořádek.
Mouku smíchejte s kypřicím práškem, skořicí a jedlou sodou.
Vejce umíchejte s cukrem, přidejte olej a ořechy. Do této směsi pomalu zapracujte také směs mouky, skořice a kypřícího prášku. Jakmile bude těsto dokonale promíchané a všechny ingredience v něm spojené, zamíchejte do něho strouhanou mrkev.
Do vymazané formy nalijte polovinu základního mrkvového těsta. Na těsto pak rozprostřete tvarohovou náplň a na ni vylijte zbytek základního těsta s mrkví. Mrkvovou bábovku pečte zhruba 50 minut a potom ji poprašte moučkovým cukrem.
Zdroje:
- www.shugarysweets.com