Jak to udělat, aby se hrníčková bábovka povedla?
Jednoduchá hrnková bábovka s příchutí vanilky
Budete potřebovat:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- ½ čajové lžičky prášku do pečiva
- 3 hrnky cukru krupice
- 1 hrnek mléka
- 0,5 hrnku oleje
- 5 vajec
- 16 polévkových lžic změklého másla
- špetka soli
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
Postup přípravy:
Než se pustíte do práce, troubu si předehřejte na 170 °C. Následně formu na bábovku vymažte olejem nebo máslem a pořádně ji vysypte polohrubou moukou.
Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva a solí. V další míse pomalu utřete máslo s cukrem, jakmile vidíte, že vzniká pěna, začněte přidávat olej. Musí vzniknout hladká směs. Do této směsi pak začněte zašlehávat vejce. Postupně přidávejte sypkou směs v kombinaci s mlékem. Pokud do vaječné směsi nasypete všechno hned, vytvoří se hrudky. Nakonec vmíchejte vanilkovou esenci a pořádně vymíchejte.
Těsto nalijte do připravené formy a pečte asi jednu hodinu (záleží na vaší troubě). Po upečení bábovku nechte 15 minut vychladnout a poté ji zkuste opatrně vyklopit. Vyklopenou bábovku ještě nechte zcela vychladnout. Při servírování ji můžete dozdobit kopečkem vyšlehané smetany s cukrem a ovocem.
Pár pravidel, aby se bábovka povedla:
- Všechny suroviny by měly být pokojové teploty, nikdy ne přímo z lednice a máslo byste nikdy neměli rozpouštět.
- Formu na bábovku je potřeba pořádně vymazat a vysypat, zvláště, pokud už má něco za sebou.
- Těsto do formy lijte pomalu a rovnoměrně. K vyrovnání také pomůže několikrát formou klepnout o desku.
- Věříme, že se bábovky nemůžete dočkat a chutě jsou silnější, ale v tomto případě skutečně vyčkejte. Upečená horká bábovka se nesmí hned vyklápět, rozlomila by se, protože těsto ještě pořádně neztuhlo.
- Bábovku jste vyklopili, ale je stále teplá? Nechte ji nejlépe na mřížce vychladnout, neměla by se krájet, pokud je ještě teplá.
- Nejčastější chybou u přípravy hrnkové bábovky je použití mnoha jiných hrníčků. K přípravě si vyberte jeden hrnek a pracujte pouze s ním.
Pečení není žádná věda, jen má svá pravidla jako všechno ostatní.
Tak přejeme hodně štěstí a povedených bábovek.
Další tipy a rady naleznete zde.
Zdroje:
- www.southernliving.com
- www.twocupsflour.com
- autorský text