Hit léta: Hrnečkový rybízový koláč

Hit léta: Hrnečkový rybízový koláč
Rybízový koláč je česká klasika, která k létu neodmyslitelně patří. Kouzlo rybízové koláče spočívá v tom, že pokud máme rybíz na našich zahradách, nestojí téměř nic. Jako třešničkou na dortu je samozřejmě ta vynikající chuť léta. Pojďme si ho společně vyrobit!

Červený rybíz = vitamínová bomba

Červený rybíz je v podstatě takovou "vitamínovou bombou", a to díky vysokému obsahu vitamínu C, A, B1 a B5. Vitamín C působí jako silný antioxidant, brání ukládání volných radikálů v těle, čímž zabraňuje odumírání buněk a vzniku zánětů. Chrání také pleť před předčasnými projevy stárnutí.

Zasaďte si svůj červený rybíz

Abychom si mohli udělat vynikající rybízový koláč, potřebujeme samozřejmě vynikající rybíz. Jeho pěstování je velice snadné.

  • výběr rybízu - můžeme si vybrat stromek, nebo keř, odrůdu volíme podle požadovaných vlastností
  • doba výsadby - výsadba rybízu je doporučována buď brzy z jara, nebo v průběhu podzimu
  • místo - rybíz je nenáročnou plodinou, bude se mu dařit na slunci, ve stínu, ale také v polostínu
  • výsadba - záleží na tom, jaký typ rybízu zvolíme, keř je třeba zasadit hlouběji, než stromek
  • zálivka - rybíz není náročný ani na zalévání, mnoho druhů rybízu si vystačí pouze s dešťovou vodou
  • hnojení - hnojení by mělo probíhat na jaře, nebo na konci léta
  • péče - jak již bylo zmíněno, rybíz je velmi nenáročný, vystačí si s občasnou zálivkou, občasným hnojením a prořezáváním, zapotřebí je pouze udržovat okolí rybízu bez plevelu
Na rybízový koláč je nejlepší použít červený rybíz
Na rybízový koláč je nejlepší použít červený rybíz | Zdroj: Vlad_Kazhan / Depositphotos

Hrnečkový letní rybízový koláč

Rybízový koláč je česká klasika, která by neměla chybět u žádné kávy. Spojení sladké a nakyslé chuti k létu prostě patří. S výrobou takového koláče si poradí i méně zdatní pekaři a jde to i bez zbytečného vážení. Pojďme na to!

Co budeme potřebovat

TĚSTO

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva

DROBENKA

  • 1 hrnek hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 1 hrnek cukru krupice

OSTATNÍ

  • zhruba 0,5 kg červeného rybízu

Postup

Na rybízový koláč si připravíme středně velký plech, nebo pekáč, který vymažeme, nebo vyložíme pečícím papírem. Poté si připravíme rybíz, který odstopkujeme, propláchneme a necháme okapat, aby v něm nezůstala přebytečná voda. 

Mezitím, než rybíz okape, připravíme si drobenku. Na její výrobu budeme potřebovat hrubou mouku, cukru a máslo. Z hrubé mouky, cukru a na menší kousky nakrájeného másla vytvoříme promnutím drobenku.

Do větším mísy dáme hrubou a polohrubou mouku, cukr, prášek do pečiva a vše důkladně promícháme. Následně přidáme mléko, vejce, olej a vše smícháme dohromady. Ingredience můžeme smíchat ručně, vařečkou, nebo ručním šlehačem.

Poté už jen vrstvíme na připravený plech. Nejprve na plech nalijeme těsto, poté naklademe očištěný rybíz, který pokryjeme drobenkou

Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut.

Zdroje článku: