Americký guláš: Jednoduchý recept aneb vše v jednom hrnci
Snadná pochutina
Americký guláš podle starého receptu je nesmírně chutný a jeho realizace snadná. Velkým bonusem je, že všechny ingredience můžete uvařit společně v jednom hrnci, včetně těstovin. Veškeré suroviny jsou běžnou součástí kuchyně, takže se může stát, že kvůli nim ani nemusíte do obchodu.
Důležité informace
Jakmile zchladne uvařený guláš, umístěte ho do vzduchotěsné nádoby a chlaďte ho nejlépe čtyři dny v ledničce, ve sklepě nebo v zimě klidně na balkóně. Guláš můžete také zmrazit v jednotlivých krabičkách nebo sáčcích; v mrazáku vydrží 3 měsíce. Před ohřevem vyndejte zmrazenou směs a nechte ji rozmrznout přes noc v ledničce. Ohřívejte pouze množství, které sníte. Odeberte tedy část směsi určené k ohřevu a ohřívejte ji na sporáku za občasného míchání, dokud nebude dostatečně teplá a vhodná ke konzumaci.
Ingredience
Seznam ingrediencí pro 6 lidí:
- Mleté hovězí maso 450 g
- Žlutá cibule půl šálku nakrájené cibule
- Hovězí vývar 2 hrnky
- Nakrájená rajčata 400 g
- Rajčatová omáčka (Marinara) 340 g
- Rajčatový protlak 3 polévkové lžíce
- Bobkový listopad 1 ks
- Sójová omáčka 2 lžičky
- Česnekový prášek 1 lžička
- Paprika půl lžičky
- Sůl a pepř půl lžičky
- Italské koření 2 lžičky
- Nevařené loketní makarony 1 šálek
- Strouhaný čedar půl šálku
- Čerstvá petržel dle chuti
Postup vaření
Tento recept z jednoho hrnce je tak jednoduchý, protože stačí smíchat všechny ingredience v jednom hrnci. Postačí vám pouze hrnec, kotlík, pánev s hlubokým dnem nebo holandská trouba, kterou pohodlně zavěsíte nad ohništěm. Pak už potřebujete pouze nůž k pokrájení ingrediencí a vařečku k promíchání všech surovin.
- Začněte tím, že osmažíte hovězí maso společně s nakrájenou cibulí na středně vysokém ohni po dobu 3-5 minut, nebo dokud cibule nezměkne a hovězí maso nezmění růžovou barvu.
- Nyní je čas celou směs okořenit: Přidejte 2 hrnky hovězího vývaru, 400 g nasekaných rajčat, rajčatovou omáčku (Marinara), 3 lžíce rajčatového protlaku, bobkový list, 2 lžičky sójové omáčky, 2 lžičky italského koření, 1 lžičku česnekového prášku, půl lžičky papriky a dochuťte solí a pepřem. Celou směs přiveďte k varu, poté snižte plamen a vařte pod pokličkou asi 10 minut.
- Po uplynutí 10 minut přidejte do hrnce nevařené těstoviny (loketní makarony). Vařte pod pokličkou, dokud se těstoviny neuvaří, což zabere asi 12 minut.
- Na závěr vložte bobkový list a vmíchejte nastrouhaný čedar. Hrnec opět přikryjte víkem a čekejte, dokud se nastrouhaný sýr nerozpustí. Můžete ozdobit čerstvou petrželkou.
K americkému guláši se hodí klasicky pečivo. Můžete vyzkoušet alternativu v podobě kukuřičného chleba nebo opečeného chleba.
Tipy na závěr
Místo loketních makaron lze použít jakékoliv menší typy těstovin. Hustotu směsi můžete korigovat přidáním tekutin. Nezapomeňte, že guláš zhoustne tehdy, jakmile zchladne. Mleté hovězí maso můžete vyměnit za jiné mleté dle vlastních preferencí. Do směsi se hodí také jedna pokrájená paprika (zelená nebo červená). Ze směsi lze udělat také polévka, když ji zředíte přidáním dalších 3-4 šálků vývaru.