Famózní banánová bábovka s jogurtem
Poznámky k ingrediencím
Řecký jogurt se vyrábí odstraněním syrovátky a dalších tekutin z běžného jogurtu. Protože proces pasírování snižuje celkový objem, je řecký jogurt doplňován mlékem. Jelikož je odstraněna většina tekutiny, je řecký jogurt mnohem hustší a kyselejší než běžný jogurt.
Možná tápete, které sýry patří mezi smetanové. Smetanový sýr obsahuje 55-65 % tuku v sušině. Vyrábí se převážně z plnotučného kravského mléka a je dobře roztíratelný. Z českých značek ho vyrábí např. Lučina, Pribina, Apetito, Javor, Philadelphia. Nyní již znáte vše podstatné, tak se dejme do pečení.
Ingredience, které budete potřebovat na banánovou bábovku:
- 200 g hladké mouky
- 200 g celozrnné mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 225 g másla pokojové teploty
- 440 g krystalového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- kůra z 1 pomeranče (dle chuti)
- 2 velká vejce pokojové teploty
- 4 banány
- 200 g řeckého jogurtu plus 2 polévkové lžíce
- Ingredience na krémovou polevu:
- 120 g smetanového sýru
- 3 lžíce másla pokojové teploty
- 440 g moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetka soli
Předehřejte troubu na 180 °C. Pečící formu důkladně vymažte tukem a vysypte moukou. Ve středně velké míse smíchejte hladkou mouku, celozrnnou mouku, jedlou sodu a sůl. Směs prozatím odložte stranou. Mixérem vyšlehejte máslo, dokud nebude hladké a krémové, asi 1 až 2 minuty. Přidejte krystalový cukr a šlehejte při střední rychlosti, dokud směs nebude světlá a nadýchaná. Zašlehejte vanilku a pomerančovou kůru.
Poté přidávejte vejce jedno po druhém a po přidání každého vejce šlehejte asi 1 minutu. Snižte rychlost mixéru na minimum a vmíchejte rozmačkané banány. S mixérem stále na nízké úrovni přidejte polovinu suchých ingrediencí, míchejte, dokud se nespojí, poté přilijte všechen jogurt a poté zbytek moučné směsi.
Těsto přemístěte do formy a pečte 60 až 70 minut, dokud špejle (vidlička) nevyjede ze středu bábovky čistá. Doba pečení se může lišit v závislosti na vlhkosti banánů, takže nezapomeňte bábovku kontrolovat, abyste se ujistili, že se banány nepřepečou.
Pokud je vršek již hotový a střed je ještě tekutý, přikryjte formu alobalem a střed pomalu dojde. Máte-li čas, zabalte vychladlý moučník do potravinářské fólie a před podáváním ho nechte přes noc uležet – druhý den je ještě lepší.
Nyní přichází čas na polevu. Vyšlehejte smetanový sýr a máslo, dokud nezměknou a nespojí se, Postupně přidejte moučkový cukr, poté vanilkový extrakt a sůl. Šlehejte, dokud nebudou ingredience držet hezky pohromadě. Přípravu máte za sebou a teď už se můžete pustit do konzumace, případně nechat bábovku odležet do druhého dne.
Doba pečení závisí na obsahu vlhkosti banánů, proto bábovku raději častěji kontrolujte.