Sezóna dýní je tady! Vyzkoušejte letos super zdravou dýňovou pomazánku
Ať už hledáte inspiraci, protože víte, že letos bude na zahrádce skutečně velká úroda, nebo se snažíte nějak chutně ozvláštnit svůj zdravý jídelníček, může vám tenhle jednoduchý recept na pomazánku pomoct. Dýně je dle webu aktin.cz významným zdrojem vitaminů a minerálů, například vitaminu A, beta karotenu, fosforu, železa, vápníku a mnoho dalšího. Tykve však tvoří velké procento vody, a proto je také nízkokalorická a výborně se hodí do zdravého či redukčního jídelníčku.
Co na pomazánku potřebujeme?
- 1 kg máslové dýně bez slupky (je možná i dýně hokkaidó)
- 100 g polotučného tvarohu
- 100 g krémového sýra (Gervais, Philadelphia - pro odlehčenou pomazánku v light verzi)
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 2 lžičky pálivé papriky
- libovolné bylinky a semínka na ozdobu
Jak na to?
Máslovou dýni nakrájíme na kostky a dáme na pár minut do vroucí vody, dokud nezměkne. To postupně kontrolujeme vidličkou. Jakmile jsou kostky měkké, necháme je vychladnout. Mezitím si na pánvičce krátce osmahneme nadrobno nakrájený česnek spolu s medem, pálivou paprikou a sójovou omáčkou. Celou směs pak přidáme ke kostkám dýně a společně rozmixujeme.
Na čerstvém chlebu, na krekrech nebo třeba jako dip k zelenině chutná prostě skvěle.
Nakonec přidáme tvaroh a krémový sýr, je vcelku jedno, který sýr zvolíte, záleží na osobní preferenci.
Pomazánku pak stačí jen namazat na chleba a ozdobit třeba tymiánem, rozmarýnem nebo pažitkou. Esteticky i chuťově pomazánce pomůže, když ji posypete ještě semínky, buď přímo nasušenými dýňovými nebo třeba slunečnicovými. Na čerstvém chlebu, na krekrech či třeba jako dip k zelenině chutná prostě skvěle.
Zdroje: