Dýňová polévka s chilli – skvělý a zdravý recept
Publikováno: 12. ledna 2021, 08:08
Kristýna Drozdová
Foto: Yulia Furman / Shutterstock.com
Doba čtení: 1 min
Nejvíce se vám tento recept bude hodit především na podzim, kdy je dýní velký přebytek. Ale proč si tak dobrou polévku nepřipravit i v ostatních ročních obdobích?
Na 6 porcí budeme potřebovat:
- 2 lžíce másla
- 1 střední dýni hokkaido
- 2 střední mrkve
- 1 střední šalotku
- 5 cm zázvoru
- 1 větší stroužek česneku
- 300 ml kokosového mléka
- 300-400 ml vody (podle potřeby)
- 1 chilli paprička (podle chuti)
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1/2 lžičky kari
- sůl a pepř
- čerstvý koriandr
Postup:
Pokud dýně nemá nějak zvlášť ošklivou slupku, tak ji nemusíme loupat. Nakrájíme ji asi na 4 cm velké kostky, dále si nachystáme stejně velké kousky očištěné mrkve, nastrouháme okrájený zázvor a najemno si nasekáme šalotku, chilli a česnek.
Na másle si dozlatova opečeme šalotku, přidáme k ní česnek, zázvor, chilli papričku, kmín, kari a necháme zhruba minutku opékat.
Přidáme dýni s mrkví, sůl, pepř, zalijeme kokosovým mlékem a vodou. Vodu přidáváme po částech.
Na mírném ohni vaříme asi 20 minut, aby vše změklo.
Pak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme. Dozdobíme koriandrem a sušeným chilli.