Dýňová polévka s chilli – skvělý a zdravý recept

Dýňová polévka s chilli – skvělý a zdravý recept
Nejvíce se vám tento recept bude hodit především na podzim, kdy je dýní velký přebytek. Ale proč si tak dobrou polévku nepřipravit i v ostatních ročních obdobích?

Na 6 porcí budeme potřebovat:

  • 2 lžíce másla
  • 1 střední dýni hokkaido
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední šalotku
  • 5 cm zázvoru
  • 1 větší stroužek česneku
  • 300 ml kokosového mléka
  • 300-400 ml vody (podle potřeby)
  • 1 chilli paprička (podle chuti)
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/2 lžičky kari
  • sůl a pepř
  • čerstvý koriandr

Postup:

Pokud dýně nemá nějak zvlášť ošklivou slupku, tak ji nemusíme loupat. Nakrájíme ji asi na 4 cm velké kostky, dále si nachystáme stejně velké kousky očištěné mrkve, nastrouháme okrájený zázvor a najemno si nasekáme šalotku, chilli a česnek.

Na másle si dozlatova opečeme šalotku, přidáme k ní česnek, zázvor, chilli papričku, kmín, kari a necháme zhruba minutku opékat.

Přidáme dýni s mrkví, sůl, pepř, zalijeme kokosovým mlékem a vodou. Vodu přidáváme po částech.

Na mírném ohni vaříme asi 20 minut, aby vše změklo.

Pak polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a dochutíme. Dozdobíme koriandrem a sušeným chilli.