Domácí pizza a skvělé langoše. Jak na to

Domácí pizza a skvělé langoše. Jak na to
Chystáte se dělat večeři, ale došly vám veškeré nápady? Co takhle skvělá domácí pizza, na kterou si dáte věci podle své chuti? Nebo langoš s pořádnou dávkou tatarky, kečupu a česneku? Oba recepty na skvělou večeři najdete níže!

Kynuté těsto na pizzu

Suroviny:

  • 150 ml vlažné vody
  • 1 lžíce oleje
  • 20 g droždí
  • špetka soli
  • 300 g mouky

Jak budeme postupovat?

Vodu smícháme s olejem a rozdrobíme do ní droždí. Kvásek necháme vykynout na teplém místě. Misku můžeme dát v létě za okno na slunce a v zimě na topení.

Mouku si prosejeme a přidáme sůl. Přilijeme do ní kvásek a těsto zpracujeme. Ze začátku použijeme vařečku, ke konci je možné těsto zpracovat ručně. Musí být hladké a nesmí se lepit, podle potřeby si můžeme ještě přisypat trochu mouky.

Vypracované těsto necháme na teplejším místě asi 30 minut kynout.

Následně si těsto rozdělíme na půl a vyválíme ho do tvaru kruhu. Položíme ho na plech s pečicím papírem. Nahoru natřeme kečup, na něj už potom věci podle chuti. Můžeme použít maso, různé druhy salámu, cibuli, rajčata, papriku a mnoho dalšího. Vše na konci posypeme kořením a nastrouhaným sýrem.

Pečeme zhruba na 180 – 200 stupňů asi 15 minut.

Langoše

Potřebné ingredience:

  • 250 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • půl kelímku zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • půl lžičky jedlé sody (nemusí být)
  • 42 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • sůl

Postup:

Do misky si dáme vlažné mléko, přidáme cukr, lžíci hladké mouky a rozdrobené droždí. Zamícháme a necháme vykynout.

Ve větší míse si smícháme hladkou mouku, jogurt nebo smetanu, sůl a sodu. Dále přidám kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme zhruba 20 minut kynout na teplém místě.

Následně si uděláme malé bochánky, ze kterých uděláme placku a natahujeme ji do stran. Smažíme na rozpáleném oleji z obou stran, langoše by měly trošku plavat.

Hotové langoše si otřeme kuchyňskou utěrkou od přebytečného oleje. Potřeme je česnekem, tatarkou, kečupem a posypeme nastrouhaným sýrem.

Tak s chutí do kynutého těsta!