Jak na dokonalé hranolky podle Přemka Forejta?
Šéfkuchař Forejt se v poslední době objevoval v řetězcích McDonald's
Jen těžko byste hledali méně pravděpodobnější spojení, než je vyhlášený šéfkuchař Přemek Forejt a řetězec s rychlým občerstvením McDonald's. Jak je ale vidět, i tohle může fungovat. Nevinné popíchnutí na sociálních sítích způsobilo, že se Přemek Forejt dívá pod pokličku přípravy hranolků z Mekáče.
Dokonce navštívil také výrobnu hranolek Farm Frites v Polsku, která je jejich hlavním dodavatelem pro McDonald´s. Mimo jiné tam zjistil, že se pro výrobu používají speciální odrůdy brambor, jako jsou odrůdy Innovator, Russet Burbank, Alverstone Russet a další. Tyto brambory vynikají tím, že jsou dlouhé a méně se kazí.
Víte, čím je způsobeno, že mají hranolky v Mekáči stejnou barvu? Odpověď naleznete v procesu jejich výroby. Hranolky se po blanšírování na 30 sekund ponoří do roztoku s cukrem, který způsobí, že se jejich povrch potáhne cukrem, čímž je zaručena následná stejná barva hranolků.
Tipy, jak si můžete chutné a křupavé hranolky připravit doma
Není nic snadnějšího, než si hranolky koupit v obchodě a dát je do fritézy nebo do trouby. Tak proč podstupovat jejich náročnou domácí přípravu? Kvůli gastronomickému zážitku, který vás čeká, když si s nimi dáte trošku práce. Podle autorky kuchařky Muži sobě Zuzany Humpolcové hranolky nejlépe připravíte podle následujícího postupu:
- Vyberte větší a moučnější brambory – nejlépe varný typ C.
- Brambory oloupejte a nakrájejte pokud možno na stejně velké hranolky.
- Hranolky pak vhoďte do mírně probublávající osolené vody a nechte je blanšírovat asi 5 minut.
- Vyjměte hranolky z vody a nechte je vychladnout.
- Hranolky pak smažte v dostatečném množství rozpáleného oleje asi 1 minutu.
- Hranolky vyndejte a nechte je znovu vychladnout.
- V této fázi můžete hranolky nechat okapat na papírovém ubrousku a zamrazit.
- V případě, že je chcete servírovat, znovu rozpalte olej na 190° a hranolky na něm smažte 5 až 6 minut dozlatova.