Jak připravit cuketovou bábovku s kokosem?
Výhody cukety v bábovkovém těstě
Chcete-li mít vaši bábovku hezky vláčnou, přidejte do ní strouhanou cuketu. Pokud se obáváte experimentovat, můžeme vás uklidnit, že cuketou v bábovkovém těstě opravdu nic nezkazíte.
Cuketa obsahuje spoustu cenných látek. Některé z nich bohužel pečením zničíte, ovšem vlákninu si cuketa zachová i při vysokých teplotách. Navíc spíše než zdroj vitamínů a minerálů cuketu v bábovce vnímáme jako směs, která zaručuje vláčnost těsta. Díky nastrouhané cuketě bude bábovkové těsto hezky mokré. Cuketa však v bábovce není příliš rozpoznatelná, naopak ji v těstě skryjete i před těmi, kteří ji nemají moc rádi.
Víte, že cuketa se bude hezky snoubit s kokosem? Strouhaný kokos lze v uzavíratelné (nejlépe neprůhledné) dóze uchovávat delší dobu. Podmínkou je, aby se do dózy nedostal vzduch a světlo. Na první pohled to nemusí být zřejmé, ale také strouhaný kokos obsahuje spoustu cenných látek – vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, zinek a měď.
Bábovkovému těstu dodá příjemně sladkou exotickou chuť. K chuti kokosu lze přirovnat jen máloco, a proto jeho použitím učiníte bábovku výjimečnou.
Co na cuketovou bábovku s kokosem potřebujete?
Připravte si:
- 2 a půl hrnku strouhané cukety,
- 1 a půl hrnku strouhaného kokosu,
- 1 hrnek mletých ořechů,
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 1 hrnek rostlinného oleje,
- 3 velká vejce,
- 1 hrnek bílého krupicového cukru,
- tři čtvrtě hrnku třtinového cukru,
- 1 hrnek mléka,
- 1 balení prášku do pečiva,
- 1 čajovou lžičku jedlé sody,
- špetku soli.
Jak na přípravu cuketovo-kokosového těsta?
Příprava cuketovo-kokosové bábovky se může jevit náročně, ovšem opak je pravdou. Předem si předehřejte troubu na teplotu 180 °C a pečlivě vymažte bábovkovou formu. Pokud nemáte formu, klidně můžete bábovkové těsto vylít na plech, chutnat bude stejně.
Mouku smíchejte s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli.
Třtinový i krupicový cukr umíchejte do pěny s vejci, která mají pokojovou teplotu. Přidejte olej, strouhaný kokos, mleté ořechy a mléko. Do směsi zapracujte mouku s kypřícím práškem. Na závěr do těsta už jen ručně zapracujte cuketu.
Tip: Aby byla cuketa v těstě nerozpoznatelná, nastrouhanou cuketu hoďte na krátkou chvíli do vařící vody (postačí na 2 minuty).
Těsto nalijte do formy a pečte v troubě 55 minut. K cuketovo-kokosovému těstu se bude skvěle hodit čokoláda. Proto si dejte tu práci a vytvořte polevu z másla, kakaa, moučkového cukru a smetany. Ve vodní lázni rozpusťte kostičku másla a přimíchejte potřebné množství kakaa a cukru. Čokoládovou směs míchejte dohladka a poté do ní přidejte alespoň dvě polévkové lžíce smetany ke šlehání pro zjemnění. Čokoládovou polevu nezapomeňte posypat kokosem.
Dobrou chuť!
Zdroje: