Cuketa na zahradě, cuketa u babičky, cuketa v kuchyni – prostě všude. Jaké recepty můžete vyzkoušet

Cuketa na zahradě, cuketa u babičky, cuketa v kuchyni – prostě všude. Jaké recepty můžete vyzkoušet
Srpen je bez debat obdobím cuket. Mnoho z nás si stěžuje, že už neví, co s ní. Jaké recepty jste ještě nevyzkoušeli? Co takhle si udělat slané cuketové palačinky nebo sladký cuketový moučník se zakysanou smetanou?

Cuketové palačinky s uzeným lososem

Potřebujeme:

  • 300 ml mléka
  • 70 ml smetany ke šlehání
  • Sůl
  • 2 vejce
  • 6 zelených cuket
  • 200 g uzeného lososa

Na omáčku:

  • 200 g mascarpone
  • lžíce sekaného kopru
  • lžíce citronové šťávy

Postup:

Smícháme si mléko, smetanu, špetku soli a vejce. Do této směsi postupně přidáme mouku, vznikne nám řídké těsto.

Pomocí škrabky na brambory si z cuket vytvoříme tenké plátky.

Na pánev si dáme máslo, sádlo nebo olej. Vložíme na ni pár cuketových plátků, které necháme z obou stran opéct. Na cukety nalijeme hotové palačinkové těsto, které taky uděláme z obou stran.

Mascarpone pořádně promícháme s koprem a citronovou šťávou. Podle chuti si to dosolíme a opepříme. Tuto hotovou směs dáme na palačinku a obložíme kousky uzeného lososa.

Cuketový perník s marmeládou a zakysanou smetanou

Suroviny:

  • 500 g cukety
  • 350 g polohrubé mouky
  • 200 g bílého jogurtu
  • 200 g cukru krupice
  • 150 ml oleje
  • 3 lžíce kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 prášek do pečiva

Nahoru:

  • 2 kelímky zakysané smetany
  • 2 tyčinky ledových kaštanů
  • marmeláda

Postup:

Mouku prosejeme přes sítko a smícháme s práškem do pečiva a kakaem.

Cuketu omyjeme a nastrouháme na struhadle, přebytečnou vodu z ní vymačkáme.

Vejce s cukrem vyšleháme do bílé pěny, přidám olej, jogurt, mouku a nakonec cuketu.

Na dno formy 30 x 20 cm si dáme pečicí papír a těsto do ní vylijeme.

Pečeme zhruba 30 minut na 170 stupňů.

Po vychladnutí korpus potřeme marmeládou, na to dáme zakysanou smetanu a nastrouháme ledové kaštany. Moučník můžeme dozdobit nějakým ovocem.