Cuketa na zahradě, cuketa u babičky, cuketa v kuchyni – prostě všude. Jaké recepty můžete vyzkoušet
Cuketové palačinky s uzeným lososem
Potřebujeme:
- 300 ml mléka
- 70 ml smetany ke šlehání
- Sůl
- 2 vejce
- 6 zelených cuket
- 200 g uzeného lososa
Na omáčku:
- 200 g mascarpone
- lžíce sekaného kopru
- lžíce citronové šťávy
Postup:
Smícháme si mléko, smetanu, špetku soli a vejce. Do této směsi postupně přidáme mouku, vznikne nám řídké těsto.
Pomocí škrabky na brambory si z cuket vytvoříme tenké plátky.
Na pánev si dáme máslo, sádlo nebo olej. Vložíme na ni pár cuketových plátků, které necháme z obou stran opéct. Na cukety nalijeme hotové palačinkové těsto, které taky uděláme z obou stran.
Mascarpone pořádně promícháme s koprem a citronovou šťávou. Podle chuti si to dosolíme a opepříme. Tuto hotovou směs dáme na palačinku a obložíme kousky uzeného lososa.
Cuketový perník s marmeládou a zakysanou smetanou
Suroviny:
- 500 g cukety
- 350 g polohrubé mouky
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g cukru krupice
- 150 ml oleje
- 3 lžíce kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- 1 prášek do pečiva
Nahoru:
- 2 kelímky zakysané smetany
- 2 tyčinky ledových kaštanů
- marmeláda
Postup:
Mouku prosejeme přes sítko a smícháme s práškem do pečiva a kakaem.
Cuketu omyjeme a nastrouháme na struhadle, přebytečnou vodu z ní vymačkáme.
Vejce s cukrem vyšleháme do bílé pěny, přidám olej, jogurt, mouku a nakonec cuketu.
Na dno formy 30 x 20 cm si dáme pečicí papír a těsto do ní vylijeme.
Pečeme zhruba 30 minut na 170 stupňů.
Po vychladnutí korpus potřeme marmeládou, na to dáme zakysanou smetanu a nastrouháme ledové kaštany. Moučník můžeme dozdobit nějakým ovocem.