Maková bábovka – co takhle chutný zdroj vápníku?

Maková bábovka – co takhle chutný zdroj vápníku?
Mák je v dnešním moderním pečení trochu opomenutou přísadou, a přitom je to přímo česká superpotravina. Říká se, že v máku je 12x více vápníku než v kravském mléce. No a co víc si přát, než že si takhle při nedělním moučníku pochutnáte a ještě do sebe dostanete spoustu mikroživin.

Pokud si chceme nejenom pochutnat, ale povýšit bábovku na výživnou bombu, postačí nám k tomu jednoduchá a našimi babičkami oblíbená surovina – mák. Ten bábovce dodá nejen chuť, ale i pro tělo potřebné živiny.

Ingredience:

  • 200 g másla pokojové teploty
  • 60 g moučkového cukru
  • 180 g krupicového cukru
  • 8 vajec pokojové teploty
  • 300 g jemně mletého máku
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky skořice
  • špetka soli
Zdroj: Eskymaks / Shutterstock

Postup:

  • Troubu si předehřejte na 170 °C (v případě horkovzdušné trouby stačí 150 °C). Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem, vysypte moukou a přebytečnou mouku oklepejte do dřezu.
     
  • Na elektrickém či ručním mlýnku si umelte najemno mák a vlašské ořechy.
     
  • Do další, větší mísy si dáme máslo, moučkový cukr, vanilkový extrakt, sůl a skořici. Za pomoci robota vyšleháme tyto ingredience do světlé a nadýchané hmoty. V průběhu šlehání otíráme boky mísy tak, aby se veškerá hmota společně krásně propojila.
     
  • Rozdělte si vejce do dvou misek. Žloutky přidáváme po jednom k vyšlehané hmotě a po každém novém žloutku těsto opět krátce prošleháme. Tento krok je sice pracnější, ale zamezí tomu, aby se vám celé dílo srazilo. Z bílku vyšlehejte sníh a poté do něj pomalu přidávejte krupicový cukr.
     
  • 1/3 vyšlehaného sněhu přidejte do máslové směsi a promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte i zbývající sníh, mletý mák a ořechy. Směs nalijte do formy, těsto rovnoměrně rozprostřete a pečte v předehřáté troubě 50 – 70 minut.

Na tuhle bábovku vám žádný strávník neřekne, že by byla suchá. Naopak, tento moučník je neuvěřitelné vláčný a lahodný. Má ale i své další výhody, a to například tu, že vůbec neobsahuje mouku. Pro milovníky máku je tento moučník královnou mezi bábovkami, maková chuť vámi projede každým soustem – mňam.

Bábovku můžete vylepšit i tím, že do máslem vymazané a moukou vysypané formy pokladete plátky mandlí, tedy předtím, než do formy vlijete samotné těsto. Na povrchu bábovky se nám po upečení vytvoří lahodná křupavá krusta. A aby toho rozmazlování nebylo málo, hotovou bábovku před vychladnutím posypte moučkovým cukrem a už jen čekejte na pochvalná slova strávníků.

Tip: Bábovka díky své vláčnosti vydrží v lednici několik dní, tedy za předpokladu, že ji dříve nesníte. Dobrou chuť!

 

Zdroj: