Maková bábovka – co takhle chutný zdroj vápníku?
Pokud si chceme nejenom pochutnat, ale povýšit bábovku na výživnou bombu, postačí nám k tomu jednoduchá a našimi babičkami oblíbená surovina – mák. Ten bábovce dodá nejen chuť, ale i pro tělo potřebné živiny.
Ingredience:
- 200 g másla pokojové teploty
- 60 g moučkového cukru
- 180 g krupicového cukru
- 8 vajec pokojové teploty
- 300 g jemně mletého máku
- 150 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky skořice
- špetka soli
Postup:
- Troubu si předehřejte na 170 °C (v případě horkovzdušné trouby stačí 150 °C). Připravte si formu na bábovku, kterou vymažte máslem, vysypte moukou a přebytečnou mouku oklepejte do dřezu.
- Na elektrickém či ručním mlýnku si umelte najemno mák a vlašské ořechy.
- Do další, větší mísy si dáme máslo, moučkový cukr, vanilkový extrakt, sůl a skořici. Za pomoci robota vyšleháme tyto ingredience do světlé a nadýchané hmoty. V průběhu šlehání otíráme boky mísy tak, aby se veškerá hmota společně krásně propojila.
- Rozdělte si vejce do dvou misek. Žloutky přidáváme po jednom k vyšlehané hmotě a po každém novém žloutku těsto opět krátce prošleháme. Tento krok je sice pracnější, ale zamezí tomu, aby se vám celé dílo srazilo. Z bílku vyšlehejte sníh a poté do něj pomalu přidávejte krupicový cukr.
- 1/3 vyšlehaného sněhu přidejte do máslové směsi a promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte i zbývající sníh, mletý mák a ořechy. Směs nalijte do formy, těsto rovnoměrně rozprostřete a pečte v předehřáté troubě 50 – 70 minut.
Na tuhle bábovku vám žádný strávník neřekne, že by byla suchá. Naopak, tento moučník je neuvěřitelné vláčný a lahodný. Má ale i své další výhody, a to například tu, že vůbec neobsahuje mouku. Pro milovníky máku je tento moučník královnou mezi bábovkami, maková chuť vámi projede každým soustem – mňam.
Bábovku můžete vylepšit i tím, že do máslem vymazané a moukou vysypané formy pokladete plátky mandlí, tedy předtím, než do formy vlijete samotné těsto. Na povrchu bábovky se nám po upečení vytvoří lahodná křupavá krusta. A aby toho rozmazlování nebylo málo, hotovou bábovku před vychladnutím posypte moučkovým cukrem a už jen čekejte na pochvalná slova strávníků.
Tip: Bábovka díky své vláčnosti vydrží v lednici několik dní, tedy za předpokladu, že ji dříve nesníte. Dobrou chuť!
Zdroj: