Inspirace pro trochu jiný bramborový saláty, chutný a návykový
Některé bramborové saláty jsou tak chutné, že je lze podávat i jako hlavní chod například hostům, kteří si nepotrpí na masové pokrmy. Tato kulinářská pochoutka není jen českou doménou a bramborový salát najdete i v jiných kuchyních.
Lehký italský salát s cizrnou
Potřebné suroviny pro 4 menší porce:
- 600 g brambor
- 150 g řeckého jogurtu
- 150 g cizrny (nejlépe ve slaném nálevu)
- svazek ředkviček
- nať z petržele
- sůl, pepř olivový olej
Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Mezitím si připravte dresink z jogurtu, soli, oleje, pepře, nasekané petrželky.
Brambory nakrájejte a přidejte k nim měkkou cizrnu bez nálevu (lze použít i sušenou cizrnu, která se předem uvaří v mírně slané vodě) a na tenké plátky nakrájené ředkvičky. Vše se šetrně promíchá a přidá se dresing. Salát se nechá několik hodin v chladnu.
Německý bramborový salát
Tento salát je trochu svérázný, ale přesto výjimečně chutný. Vydrží v chladnu několik dní, a proto se může dělat s předstihem, aby byl pěkně odleželý. Tato varianta salátu se připravuje v Bavorsku.
Štědré porce pro 4 strávníky
- 1 kg brambor
- 3 lžíce oblíbeného oleje
- ½ červené cibule
- 200 ml zeleninového vývaru
- lžíce nasekané petrželky, hořčice, octa
- sůl a pepř
Brambory se uvaří ve slupce, scedí, a ještě teplé se oloupou a nakrájí na plátky silné 1 cm. Připravený zeleninový vývar si připravte, aby byl teplý.
Cibuli nakrájejte nadrobno, stejně jako pažitku a petrželku. Dejte vše do misky spolu s octem, hořčicí, solí a pepřem a přelijte horkým vývarem. Marinádu nalijte na teplé brambory a šetrně vše promíchejte. Teplé brambory marinádu absorbují do sebe. Její množství dávkujte tak, aby nebyl salát příliš „utopený“. Když se marináda vsákne, přidejte olej, který zvýrazní a zároveň zjemní chuť.
Švédský bramborový salát
V severní části Evropy mají celou řadu vynikajících salátů. Vybrali jsme ten s rajčaty.
Štědré porce pro velkou rodinu
- 2 kg brambor
- 1 cibule
- 150 g sušených rajčat
- 15 čerstvých cherry rajčátek
- 1 lžíce hořčice a majonézy
- 2 lžíce oleje
- sůl a pepř
Uvařené brambory ve slupce necháte vychladnout, připravíte si cibuli a sušená rajčata na malé kousky, čerstvá rajčata si rozkrájíte na plátky nebo na čtvrtky, jak to máte rádi, brambory na plátky asi 1 cm široké a vše promíchejte. V misce vytvořte hladkou našlehanou omáčku z hořčice, majonézy, oleje, soli a pepře. Omáčku přidejte k bramborám a rajčatům a po promíchání nechte pár hodin v chladu uležet.
Dobrou chuť!
Zdroj:
- autorský článek