Božsky vláčná máslová bábovka
Proč použít máslo?
Máslo přispívá k jemnosti, vláčnosti a k zadržování vzduchu v těstě.
Při pečení udržuje tvar moučníku a má vliv i na lesklý povrch a nadýchanou strukturu. I když se často setkáváme s varováními před užíváním másla, v přiměřeném množství nemůže uškodit.
Na máslovou bábovku budete potřebovat:
- 455 g změklého másla
- 700 g krystalového cukru
- 6 velkých celých vajec
- 6 žloutků
- 1 polévková lžíce vanilkového extraktu
- 1 lžička soli
- 440 g hladké mouky
Předehřejte si troubu na 175 °C a důkladně formu vymažte tukem a vysypte moukou. Máslo dejte do velké mísy a pomocí elektrického mixéru ho vyšlehejte, dokud nebude krémové a hladké. Oškrábejte stěny mísy a přidejte cukr. Šlehejte, dokud nebudou ingredience dobře propojené, světlé a nadýchané (asi 1–2 minuty).
V další středně velké míse smíchejte celá vejce, žloutky, vanilkový extrakt a sůl. Vejce se žloutky zlehka prošlehejte vidličkou, abyste narušili konzistenci žloutků.
S mixérem nastaveným na nízkou rychlost pomalu nalévejte vaječnou směs do máslovo-cukrového těsta, nechte ji postupně zapracovat (nenalévejte všechnu vaječnou směs najednou, vždy zhruba po 1/6 a pořádně ji zamíchejte).
Jakmile je veškerá vaječná směs zapracována, zastavte mixér, abyste oškrábali stěny, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte další 1-2 minuty. Snižte rychlost mixéru na nízkou a postupně, asi po 100 g, přidávejte do těsta mouku, dokud ji všechnu nespotřebujete.
Seškrábněte stěny a dno mísy a znovu míchejte při střední rychlosti, dokud se přísady dobře nespojí, a poté šlehejte další minutu. Těsto rovnoměrně rozetřete do připravené formy, stěrkou uhlaďte povrch. Přeneste do vyhřáté trouby a pečte asi hodinu a deset až hodinu a patnáct minut. Opatrně bábovku vyklopte a před podáváním nechte zcela vychladnout.
Výroba „cake flour“
V anglicky psaných receptech se můžeme setkat s pojmem „cake flour“. Co se pod ním rozumí a můžeme najít český ekvivalent? „Cake flour“ je mouka s nízkým obsahem bílkovin, která je velmi jemně namletá. Obsahuje asi 7–9 % bílkovin, zatímco klasická hladká má mezi 10–12 %. Co to znamená pro pečení?
Obsah bílkovin souvisí přímo s tvorbou lepku. Nižší obsah bílkovin v mouce znamená, že se při míchání těsta tvoří méně lepku. Čím méně bude v těstu lepku, tím bude jemnější a nadýchanější. Abyste si vyrobili domácí „cake flour“, budete potřebovat 125 g hladké mouky a 16 g kukuřičného škrobu.
Mouku a škrob dejte dohromady a dvakrát až třikrát prosejte přes síto do mísy. Proséváním se ingredience promíchají a provzdušní. Budete-li potřebovat větší množství mouky, postup opakujte.
„Máslo přispívá k jemnosti, vláčnosti a k zadržování vzduchu v těstě, výsledkem je nadýchané těsto.“
Zdroj: