Nadýchaná bílková bábovka vás přenese do dětství
Co dělat, aby byla vaše bábovka ta nadýchaná z nejnadýchanějších?
Bábovka sice patří k velmi jednoduchým receptům, i na ní lze však leccos pokazit. Příčinou ne zrovna povedeného kousku může být ukvapenost během vytahování bábovky z trouby, nepoměr surovin a nedobře vyšlehaný bílek. Jak na něj?
Spousta lidí dělá při přípravě bílkového sněhu zásadní chybu už jen tím, že použije vejce přímo z ledničky. Víte, že šlehatelnost bílků je lepší při jejich pokojové teplotě? Někteří profíci v kuchyni šlehají bílky, kterým napřed pomohou k teplotě 45 °C. Dokonce se uvádí i teplota 68 °C... Hotová alchymie, že?
K bílkovému sněhu si lze pomoct také octem, solí nebo cukrem. Právě tyto ingredience pomohou sníh zpevnit. Každý ví, že žloutky nemají mezi bílky co dělat, pokud chcete opravdu pevný bílkový sníh. Uvádí se také, že pro ušlehání bílkového sněhu nejsou vhodná úplně čerstvá vejce. Že na bílkovou bábovku potřebujeme vejce, to už víme. Jaké další ingredience přijdou vhod?
Jaké ingredience potřebujete na bílkovou bábovku?
- 260 g polohrubé mouky
- 250 g másla v pokojové teplotě
- 180 ml mléka
- 5 vaječných žloutků
- 5 vaječných bílků
- 200 g krystalového cukru
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- špetku soli
Na mramorovací směs navíc potřebujete:
- 2 polévkové lžíce kakaového prášku
- 2 polévkové lžíce instantní kávy
- 4–5 čajových lžiček horké vody
Troubu si rozehřejte na teplotu 175 °C, bábovkovou formu pečlivě vymažte a máte za sebou polovinu úspěchu.
Před šleháním bílků se přesvědčte, že mají vejce pokojovou teplotu.
Pečlivě oddělte bílky od žloutků a ušlehejte je do tuhého sněhu. V další míse smíchejte mouku, s kypřícím práškem a špetkou soli. Ve třetí nádobě potom do pěny vyšlehejte změklé máslo s cukrem. Přidejte žloutky, mléko a vanilkový cukr. Do této směsi pomalu zapracujte mouku s kypřícím práškem. Do propracovaného těsta na závěr ručně vmíchejte nadýchaný bílkový sníh. Těsto už moc nemíchejte, spíše sníh jen lehce zapracujte, abyste udrželi nadýchanou konzistenci těsta.
Těsto potom přelijte do vymazané a vysypané bábovkové formy a vytvořte mramorování těsta kakaovo-kávovou směsí. Tu získáte smícháním kakaa, kávového prášku a horké vody. Bábovku pečte v troubě alespoň 50 minut. Na upečenou bílkovou bábovku nijak nespěchejte, mohla by se srazit. Po vyndání z trouby počkejte alespoň 10 minut, než ji z formy vyklopíte. Bábovku podávejte s kávou, čajem nebo kakaem – přesně tak, jak to dělávaly naše babičky!
Zdroje: