Osvěžující bezlepkový citronový dort s čerstvým lesním ovocem

Osvěžující bezlepkový citronový dort s čerstvým lesním ovocem
Chystáte letní slavnost a hledáte něco osvěžujícího, a přitom sladkého na odpolední stůl? Vyzkoušejte tento lahodný letní dort, ve kterém se snoubí svěží chuť lesního ovoce s lehkým polentovým těstem.

Na dort potřebujeme:

  • ½ šálku polenty (a trochu na vysypání formy)
  • ½ šálku jemně nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů
  • ½ šálku strouhaného kokosu
  • 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
  • 3 lžíce citronové kůry
Zdroj: Autor: Maria Medvedeva / Shutterstock
  • 300 g hutného kokosového mléka
  • 300 g nerafinovaného cukru
  • 4 lžíce mletého lnu (smíchaného s 8–10 lžícemi vody)
  • 500 g smetanového sýra (dle chuti osladíme)
  • 2 lžíce nasekané máty

Na polevu:

  • šťávu ze 3 citronů
  • 1 šálek práškového cukru
  • 2 půllitry čerstvě natrhaného bobulovitého ovoce

Postup:

Cukr smícháme s kokosovým mlékem a poté vmícháme nabobtnalou lněnou směs. Postupně přidáme všechny suché ingredience: polentu smíchanou s práškem do pečiva, ořechy, strouhaný kokos a citronovou kůru. 

Dortovou formu vymažeme kokosovým olejem a jemně vysypeme zbylou polentou. Na dno formy nalijeme smetanový sýr, posypeme sekanou mátou a poté na vzniklou vrstvu rovnoměrně rozprostřeme polentové těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 40 minut. 

Zatímco se dort peče, připravíme si ovocnou polevu. Šťávu ze 3 citronů rozšleháme s práškovým cukrem. Směs nalijeme na čerstvě natrhané ovoce a mísu s polevou vložíme do lednice. Upečený dort ihned po vyndání z trouby zalijeme ovocnou polevou, necháme 10 minut odležet a podáváme. 

Zdroj:

  • autorský text