Osvěžující bezlepkový citronový dort s čerstvým lesním ovocem
Publikováno: 27. července 2021, 11:15
Zuzana Kohoutová
Foto: Flaffy / Shutterstock
Doba čtení: 2 min
Chystáte letní slavnost a hledáte něco osvěžujícího, a přitom sladkého na odpolední stůl? Vyzkoušejte tento lahodný letní dort, ve kterém se snoubí svěží chuť lesního ovoce s lehkým polentovým těstem.
Na dort potřebujeme:
- ½ šálku polenty (a trochu na vysypání formy)
- ½ šálku jemně nasekaných vlašských ořechů nebo pekanových ořechů
- ½ šálku strouhaného kokosu
- 1 čajovou lžičku prášku do pečiva
- 3 lžíce citronové kůry
- 300 g hutného kokosového mléka
- 300 g nerafinovaného cukru
- 4 lžíce mletého lnu (smíchaného s 8–10 lžícemi vody)
- 500 g smetanového sýra (dle chuti osladíme)
- 2 lžíce nasekané máty
Na polevu:
- šťávu ze 3 citronů
- 1 šálek práškového cukru
- 2 půllitry čerstvě natrhaného bobulovitého ovoce
Postup:
Cukr smícháme s kokosovým mlékem a poté vmícháme nabobtnalou lněnou směs. Postupně přidáme všechny suché ingredience: polentu smíchanou s práškem do pečiva, ořechy, strouhaný kokos a citronovou kůru.
Dortovou formu vymažeme kokosovým olejem a jemně vysypeme zbylou polentou. Na dno formy nalijeme smetanový sýr, posypeme sekanou mátou a poté na vzniklou vrstvu rovnoměrně rozprostřeme polentové těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 40 minut.
Zatímco se dort peče, připravíme si ovocnou polevu. Šťávu ze 3 citronů rozšleháme s práškovým cukrem. Směs nalijeme na čerstvě natrhané ovoce a mísu s polevou vložíme do lednice. Upečený dort ihned po vyndání z trouby zalijeme ovocnou polevou, necháme 10 minut odležet a podáváme.
Zdroj:
- autorský text