Jak na banánovo-tvarohovou bábovku s překvapením?
Bábovka může být nejen chutná, ale také i zdravá!
Ti, kteří drží dietu, se sladkým dezertům po obědě obloukem vyhýbají. Přitom ne všechny dezerty musí být vyloženě nezdravé. Například banánovo-tvarohová bábovka s překvapením v sobě skrývá řadu zdravých ingrediencí například na proteiny bohatý tvaroh nebo na vitamíny a minerály bohaté banány.
Ze zdravých ingrediencí v této bábovce můžeme vyzdvihnout také skořici, muškátový oříšek, vejce nebo kefír a pak že je sladké nezdravé!
Samozřejmě berte nás s rezervou. Tato bábovka sice není dělaná pro fitness nadšence, pochutnají si na ní všichni ti, kteří milují sladké dezerty. Touto bábovkou zaručeně překvapíte. O mramorování těsta se zde postará ne kakao, nýbrž tvaroh! Budete mít všechny tyto ingredience doma?
Na těsto si připravte:
- 1 a půl hrnku banánové kaše ze zralých banánů
- 1 a půl hrnku kefíru
- 1 hrnek třtinového cukru
- půl hrníčku změklého másla
- čtvrt hrnku rostlinného oleje
- 3 velká vejce
- 3 hrnky polohrubé mouky
- půl hrníčku rumu
- 1 balení kypřícího prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 2 čajové lžičky vanilkového prášku
- 1 čajovou lžičku skořice
- špetku soli
- špetku muškátového oříšku
Na náplň si připravte:
- 1 balení tvarohu (klidně polotučný tvaroh ve vaničce)
- půl hrnku moučkového cukru
- dvě čajové lžičky vanilkového extraktu
- jedno velké vejce
A jde se míchat těsto!
Proč je bábovka tolik oblíbená? Do jejího těsta lze zakomponovat celou řadu zdravých i méně zdravých ingrediencí. Bábovku tak můžete plně přizpůsobit na míru vaší mlsné rodince. Máte rádi čokoládu? Tak šup s ní do bábovkového těsta? Milujete ořechy? Tak prosím, přidejte je do těsta.
Utloukli byste se po banánech? Tak šup s nimi do bábovky. Kolikrát může bábovka připomínat pohádku o pejskovi a kočičce, jak pekli dort. Naštěstí v případě bábovky bude mít tato pohádka vždy šťastný konec.
Rozehřejte si troubu na 170 °C a pečlivě vymažte formu. Smíchejte mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou, špetkou solí, skořicí a špetkou muškátového oříšku. Umíchejte máslo s cukrem do hladké pěny. Přidejte vejce, olej, kefír, vanilkový extrakt a rum. Do této směsi ručně zapracujte mouku s přísadami. Poslední, co do těsta zbývá přidat, je kaše ze zralých banánů. Tu do těsta zamíchejte pomalu ručně.
Nezapomeňte, že dříve, než směs nalijete do formy, potřebujete mít hotovou tvarohovou náplň. Umíchejte tedy tvaroh s cukrem, vanilkovým extraktem a vejcem. Do bábovkové formy nalijte polovinu těsta. Na těsto pak rozprostřete všechen tvaroh a zalijte druhou půlkou těsta. Bábovka může jít do trouby, ve které se bude péct 55 minut. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: