Bábovka ze špaldové mouky je velmi zdravá a chutná
Bábovka se dá upéct nejen z mouky, vajec a cukru, ale také z ovoce. Skvělá je bábovka banánová. Někteří z vás znají nepochybně banánový chlebíček, avšak banánová bábovka je taky moc dobrá. Se špaldovou moukou si banán skvěle rozumí a vytvoří tak perfektní pečivo.
Ingredience, které použijete na pečení špaldové bábovky:
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- 2 vejce
- 2 banány
- 150 g třtinového cukru
- 150 ml slunečnicového oleje
- 200 ml rýžového nebo mandlového mléka
- 2 lžičky domácího vanilkového cukru
Postup přípravy
Nejprve začněte banány. Měly by být akorát zralé, aby byly měkké. Rozmačkejte je vidličkou nebo rozmixujte. Poté si našlehejte sníh z vaječných bílků spolu s třtinovým cukrem. Ostatní ingredience smíchejte v míse a přidejte je k rozmačkaným banánům. Směs prošlehejte šlehačem a přidejte rovnoměrně sníh z bílků. Vše promíchejte.
Místo obyčejného mléka kravského je v receptu použito mléko rýžové nebo mandlové, které je bezlaktózové. Do těsta můžete dát také mléko sójové nebo kokosové.
Špaldová mouka je velmi zdravá a výživná. Vždy si raději pořiďte mouku celozrnnou, je lehce stravitelná a má zvýšený obsah vitaminů i minerálů. Obsahuje také vlákninu a v kuchyni se používala vždy, jen v posledních desetiletích byla upozaděna. Ale dnes je tato skvělá chutná mouka opět k dostání.
Místo obyčejného bílého cukru použijte cukr třtinový. Je velmi dobrý a na rozdíl od cukru bílého plný živin. Je to nečištěný melasový cukr a obsahuje přírodní melasu s vitamíny a také velkým množstvím minerálů. Třtinový cukr je zdravější variantou cukru bílého, který se vyrábí z řepy.
Třtinový cukr má typickou oříškovou nebo karamelovou chuť. Jeho tmavě hnědá barva může být různá v závislosti na tom, odkud cukr pochází. K dochucování a doslazovaní se používá také samotná melasa. Hnědá hmota, která je velmi sladká a prodává se ve sklenici. Je to extrahovaná část třtinového cukru a je velmi zdravá. Z melasy se vyrábí také různé pochutiny nebo rum.
Pečení je radost
Těsto nalijte do předem vymazané a vysypané formy. Pečte špaldovou bábovku na 180 °C přibližně 45 minut. Jestli je hotová, poznáte podle špejle, kterou do ní zapíchnete. Jestliže se nelepí, můžete ji vyklopit. K bábovce si můžete dát café latté se sójovým nebo rýžovým mlékem. Banán v bábovce vytvoří jemnou ovocnou chuť, která dodá bábovce ten správný šmrnc.