Dietní citronová bábovka z kokosové mouky
Síla kokosu
Možná se ptáte, proč kokosovou mouku? Nestačí pšeničná hladká, případně polohrubá? Samozřejmě byste s nimi též vytvořili skvělý moučník, ale kokosová mouka ho posune na ještě vyšší úroveň. Kokosová mouka, která se vyrábí ze sušené a namleté kokosové dužiny, je alternativou s mnohem lepšími nutričními hodnotami a se zdravotními benefity, jako jsou podpora stability krevního cukru, lepšího trávení, zdraví srdce a dokonce i hubnutí.
A abychom se drželi kokosu, použijeme i kokosový olej. Kokosový olej je tropický olej získaný stejně jako kokosová mouka z dužiny kokosových ořechů. V obchodech uvidíte panenský i rafinovaný kokosový olej. Panenský kokosový olej je méně zpracovaný než rafinovaná verze a zachovává si tak svou sladkou chuť. Rafinovaný kokosový olej je více upravovaný, což vede k neutrálnější vůni a chuti. V dnešním článku si představíme citronovou bábovku v dietnějším provedení.
Na těsto budete potřebovat:
- 5 vajec v pokojové teplotě
- 150 g cukru
- 120 ml kokosového oleje nebo rozpuštěného másla
- 220 g mandlové mouky
- 35 g kokosové mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 60 ml citronové šťávy
- ½ lžíce citronové kůry
Na citronovou polevu:
- 130 g cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
Troubu předehřejte na 180°C. Formu pečlivě vymažte tukem a vysypte moukou. Ve středně velké míse rozšlehejte vejce, cukr, rozpuštěný kokosový olej (nebo máslo) a citronovou šťávu. Ujistěte se, že se kokosový olej nepřipaluje, jinak se vejce „uvaří“ a vytvoří hrudky. Všechny ingredience musí mít zhruba stejnou teplotu, ideálně pokojovou, zejména vejce a citronová šťáva.
V další velké míse prošlehejte mandlovou mouku, kokosovou mouku a prášek do pečiva. Míchejte tak, aby se mouky rovnoměrně spojily. Smíchejte dohromady obě směsi. Všechny ingredience míchejte lžící, dokud nevznikne husté těsto bez hrudek. Míchejte alespoň 2 minuty, abyste zajistili, že vlákna kokosové mouky absorbují vlhkost. Těsto přelijte do formy a pečte nejlépe v režimu „ventilátor“ po dobu 15 minut.
Po 15 minutách snižte teplotu na 160 °C a přikryjte formu kusem alobalu. Zabráníte tak připálení vršku a střed se bude pomalu péct. Pečte celkem 45–60 minut. Nechte bábovku 10 minut chladnout ve formě a poté vyjměte. Obvykle trvá 3 hodiny, než bábovka zcela vychladne.
Na citronovou polevu smíchejte cukr a citronovou šťávu, dokud nezůstanou žádné hrudky. V případě potřeby přidejte více citronové šťávy, abyste získali jemnější polevu, nebo více cukru, abyste získali silnější polevu.
Vychladlou bábovku přelijte, pokud je poleva příliš tekutá, nechte dezert ztuhnout v ledničce.
Při práci s kokosovým olejem je důležité hlídat si pokojovou teplotu ingrediencí, jinak vám olej vytvoří hrudky.
Rada na závěr
Při práci s kokosovým olejem je důležité hlídat si teplotu ingrediencí, hlavně vajec. Kokosový olej tuhne při teplotě pod 24°C. To znamená, že pokud vejce vytáhnete přímo z lednice, vytvoří s olejem spoustu hrudek. Nejlepší je vyndat vejce z lednice den předem nebo alespoň 4 hodiny před přípravou receptu.
Zdroje: