Bábovka z tvarohu, která očaruje vaše chuťové pohárky
Co na bábovku budete potřebovat a proč dát do bábovky tvaroh?
Pro to, abyste upekli bábovku, obvykle nemusíte pospíchat do obchodu. Bábovku lze upéct ze surovin, které máte běžně doma. Mezi ty patří máslo nebo olej, cukr, vejce a mouka. Pokud v lednici najdete i vaničku tvarohu, máte vyhráno. Když do bábovky přidáte tvaroh, získá bábovka jemnější chuť a nadýchanější těsto. Využít můžete i tvaroh, kterému hoří záruční lhůta. Tady lze brát mírně prošlé datum spotřeby s rezervou.
Potřebné ingredience:
- 1 a půl hrníčku změklého másla
- vaničku polotučného tvarohu (obvykle to je 250 g)
- 3 hrníčky krupicového cukru
- 6 velkých vajec v pokojové teplotě
- 3 hrníčky polohrubé mouky
- půl čajové lžičky soli
- jeden kypřicí prášek do pečiva
- citronová šťáva nebo rum na dochucení těsta
Na přípravu těsta nepotřebujete více jak 20 minut
Proč jsou bábovky tolik oblíbené? Hlavně proto, že na přípravu jejich těsta nepotřebujete více jak 20 minut. Vesměs stačí v nějakém pořadí smíchat dohromady všechny navážené ingredience. A v případě, že si na pomoc vezmete hrníček místo váhy, jde vše ještě rychleji.
Abyste celý postup ještě více uspíšili, nezapomeňte si předem rozehřát troubu na teplotu 180 °C a vymažte si formu. S dostatečným předstihem si z lednice vyndejte všechny suroviny, jako je máslo a vejce.
A jde se na to! Ze všeho nejdříve si v míse smíchejte mouku (tu můžete prosít přes jemné síto), špetku soli a kypřicí prášek do pečiva. Sypkou směs na chvíli odložte stranou.
V další míse ušlehejte tvaroh se změklým máslem do hladké pěny, přidejte cukr, postupně přidávejte také vejce v pokojové teplotě. Do těsta přimíchejte citrónovou šťávu nebo rum a pak do něj pomalu zapracujte mouku s přísadami. Pokud se vám zdá těsto příliš husté, přidejte mléko. Teď už jen stačí těsto nalít do pečlivě vymazané formy a dát péct na 55 minut.
Pokud chcete bábovku ochutit citrónovou kůrou, volte bio citróny, jejichž slupka není chemicky ošetřena. Pokud bio citrón po ruce nemáte, nezapomeňte běžný citrón řádně omýt.
Bábovka už je hotová! Jak to poznáte? Přece tak, že do ní zapíchnete špejli. Bude-li čistá, může jít bábovka z trouby. Příliš na ni ale nespěchejte, ve formě ji klidně nechte odpočívat alespoň 10 minut, poté ji vyklopte. Přejeme dobrou chuť! Kromě vynikající chuti má bábovka s tvarohem ještě jednu výhodu, krásně provoní váš dům a vytvoří v něm kouzlo pohody.
Zdroje:
- www.kitchengidget.com