Zvládnete ji připravit? Světlá bábovka se zakysanou smetanou
Pro tuto bábovku jako pro většinu ostatních nepotřebujete žádné zvláštní suroviny. Stačí vám to, co se běžně nachází ve spíži a navíc zakysaná smetana. Ta může být tím jediným, co občas v ledničce chybí.
Potřebné suroviny:
- 5 vajec
- 1 špetka soli
- 200 g cukru
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 200 g oleje
- 360 g hladké mouky
- 200 g zakysané smetany
- 1 balíček kypřicího prášku do pečiva
- Tuk a mouku na vymazání formy
Příprava:
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 175 °C a vybereme vhodnou bábovkovou formu – ideálně ve velikosti 24–26 cm v průměru. Formu si vymažeme a pomoučíme, aby se nám na ni při pečení těsto nepřilepilo.
Někdo používá i papír na pečení nebo třeba disponuje silikonovou formou. Pak není vymazávání formy potřeba.
Postup:
Jako první si do oddělíme žloutky od bílků. Žloutky si dáme v misce zatím na stranu a do vyšší misky s bílky přidáme špetku soli, poté vyšleháme tuhý sníh. Hotový sníh v misce odložíme na později.
V dalším kroku smícháme ve větší míse žloutky se všemi ostatními ingrediencemi – cukrem, vanilkovým cukrem, olejem, smetanou, moukou a kypřicím práškem. Jakmile máme vše dobře promíchané, velmi opatrně vmícháme i sníh vyšlehaný z bílků tak, aby těsto zůstalo nadýchané.
Těsto vlijeme do připravené formy na bábovku a dáme do předem rozehřáté trouby péct přibližně na 50 minut.
Pokud používáme silikonovou formu, tak ji místo vymazávání vypláchneme studenou vodou a do vlhké, neosušené formy, vlijeme těsto.
Jestli je těsto již upečené, poznáme klasickou zkouškou pomocí špejle – pokud se těsto lepí, potřebuje se ještě chvíli péct. Jakmile je těsto upečené, opatrně formu s bábovkou vyndáme a necháme alespoň 10 minut odpočinout. Následně ji s opatrností vyklopíme a necháme vychladnout úplně.
Jak si bábovku dozdobíme, to je jen na naší fantazii. Nejčastěji se můžeme setkat s bábovkou posypanou moučkovým cukrem, ale lze použít třeba čokoládovou polevu, posypat cukrovým zdobením aj.
Bábovka vydrží čerstvá až 5 dní, měla by ovšem být uchovaná v uzavřené nádobě (např. speciální pro dorty a koláče).
Zdroj: