Připravte si velmi vláčnou bábovku s vaječným koňakem
Už tu máme rumové bábovky, kokosové bábovky, bábovky ze špaldové mouky nebo bezlepkové bábovky s kousky ovoce či jogurtem a mnohé další. Zdá se, že kombinacím se meze nekladou. Slyšeli jste ale už o bábovce s vaječným koňakem? Že ne? To je možná chyba!
Ingredience:
- 5 vajec
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml oleje
- 250 ml vaječného koňaku
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Postup přípravy:
Základem dobrého a kvalitního pečení je předehřátá trouba. Tu si nastavíme na 160 °C. Do jedné misky si připravíme 300 g polohrubé mouky, kterou prosejeme přes síto. Někdo mouku takto nepřipravuje, někdo ji pečlivě prosévá už jen z toho důvodu, že těsto je pak více nadýchané a nevytváří nám při míchání žádné hrudky. Do přesáté mouky vysypeme jeden prášek do pečiva.
Do druhé misky si rozbijeme vejce a oddělíme vejce od bílků. Bílky si uschováme na čisté nádobí na později. Do vajec ještě přidáme cukr a olej a začneme pomalu šlehat. Poté přidáme i vaječný koňak a šleháme tak dlouho, dokud se nám nevytvoří krásná zlatavá pěna.
Do takto krásně vyšlehané pěny pozvolna začneme sypat mouku s práškem do pečiva. Mouku sypeme postupně, abychom těsto skutečně pečlivě rozmíchali a nevytvářelo nám při pečení bublinky.
Nyní si připravíme sníh z námi připravených bílků, které na nás netrpělivě čekají. Nejdůležitějším článkem při šlehání sněhu je mít dokonale čisté metly, aby se nám sníh v pořádku vyšlehal. Nejprve bílky šleháme na nízký počet otáček a později počet otáček zvyšujeme.
Do šlehání můžeme přidat i cukr, aby se nám sníh vyšlehal rychleji. Když sníh krásně vyšleháme, pomalu ho začneme přidávat do námi připraveného těsta a pomalu a opatrně vmícháváme.
Ten nakonec pomalu přimícháváme do připraveného těsta a mícháme opatrně, aby se nám těsto nezdrcnulo.
Než nalijeme těsto do formy, je potřeba si ji předem řádně vymazat máslem nebo olejem a následně vysypat moukou. Někdo používá i strouhanku nebo dokonce pečící papír. Ani jeden postup není špatný, záleží jen na nás, který postup použijeme.
Ovšem pokud se rozhodneme pro pečící papír, máme jistotu, že bábovku lehce dostaneme z formy, ale textura, typická pro bábovku, tolik nevynikne. Těsto tedy vlijeme do formy a v předem vyhřáté troubě pečeme asi 40 min. To poté zkontrolujeme špejlí, zda je bábovka dostatečně propečená. Po upečení bábovku vyklepneme, pocukrujeme a dopřáváme si skvělou chuť této koňakové bábovky.
Zdroj: