Tip: Připravte si netradiční bábovku s ricottou
A co takhle bábovka s ricottou?
Možná ještě někdo z vás ricottu nezná a chystá se ji vyzkoušet poprvé. Měl by tedy vědět, že ricotta je italský sýr tvarohového typu, který se připravuje z čerstvé syrovátky kravského, ovčího nebo kozího mléka.
A nyní již k moučníku
Receptů na bábovku už bylo napsáno tolik, že se zdá, že bábovku lze upéct z čehokoliv. Tak úplně daleko od pravdy to není, avšak mnohé hospodyňky dobře znají situaci, kdy se jim bábovka nedaří – zespodu a po stranách je upečená a uvnitř ještě syrová. Jindy se „srazí“ a je z ní nízká a tuhá buchta. Anebo se povede takové těsto, že pak moučník nelze vyklopit z formy a roztrhne se.
Úspěch záleží na tom, jaké těsto se vám podaří připravit. Všechno závisí na přesném poměru všech ingrediencí.
V případě pečení bábovky s ricottou si připravte:
- 340 g cukru
- 80 g másla
- 6 vajec
- 200 g ricotty
- 4 lžíce mléka
- 210 g hladké mouky + špetka soli
- ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky sody
- 1 lžička vanilkového extraktu anebo vanilkový cukr
Postup:
Začněte tím, že si připravíte formu – tu vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo kokosem (na bábovce pak budete mít příjemnou kokosovou krustu, která je velice lahodná). Máte-li k dispozici formu silikonovou, stačí ji pouze vymazat. A nezapomeňte si předehřát troubu cca na 200 stupňů.
Do mísy dejte suché ingredience, tj. mouku, sůl, kypřicí prášek do pečiva, sodu, popřípadě vanilkový cukr. V jiné nádobě ušlehejte změklé máslo s cukrem do hladké krémovité hmoty. Přidejte vejce a znovu našlehejte. Poté přidáte ricottu, mléko a vanilkový extrakt. Tyto ingredience dobře vmíchejte pomocí vařečky (už nešlehejte). Jakmile získáte pěkné hladké tekuté těsto, postupně přimíchávejte připravenou mouku.
Hotové těsto přelijte do formy a dejte ihned do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu na 160–180 stupňů a pečte cca 60–70 minut (teplota i doba pečení záleží na individuálním výkonu vaší trouby).
Nezapomeňte, že bábovka se peče ve vysoké formě, a proto je nutné péci ji na nižší teplotu delší dobu, aby byla celá dokonale propečená. Ke kontrole můžete po 55–60 minutách použít špejli – vyndáte-li ji suchou, je hotovo; když je špejle ještě obalená těstem, pečte dalších 10 minut.
Ten, kdo má rád svěžejší chuť moučníku, může do těsta přidat drobné ovoce – borůvky, maliny, rybíz, kousky jahod, ale i jiné rozkrájené ovoce. Tak si k výtečné chuti a vůni bábovky přidáte i ovocné opojení. Navíc ovocná složka učiní moučník vláčný.
Zdroje:
- www.kitchenstory.cz