Ořechová bábovka se špetkou skořice
Nepřipomíná vám pečení bábovky něco?
Jen málokteré těsto je tak flexibilní jako těsto bábovkové. Při jeho tvoření popustili uzdu své fantazii i ti nejrezervovanější kuchaři, kteří se jinak urputně drží klasiky. Ono by totiž byla škoda této volnosti nevyužít. Nejspíš také vy máte svou tajnou ingredienci, kterou do bábovkového těsta přidáváte. Pečení bábovky tak lze přirovnat pokusům pejska a kočičky upéct dort. Ve vašem případě však bude mít příběh šťastný konec.
Neexistuje surovina, která by se s bábovkovým těstem nespojila. Zářným příkladem toho je například kuřecí nebo salámová bábovka. Tento recept v bábovce snoubí ořechy se špetkou skořice. Víte, že koření skořice má celou řadu léčivých účinků? Zlepšuje paměť, pomáhá při revmatismu a má dezinfekční účinky. Vedle této bábovky se ji nebojte přidat také do kávy.
Jaké ingredience na ořechovou bábovku se špetkou skořice potřebujete?
Připravte si:
- 3 hrníčky polohrubé mouky,
- 2 kelímky řeckého jogurtu,
- 1 a půl hrníčku cukru,
- 3 velká vejce,
- 1 hrníček změklého másla,
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu,
- jedno balení prášku do pečiva,
- 2 čajové lžičky jedlé sody,
- špetku soli.
Na střed bábovky si připravte:
- 1 hrnek krystalového cukru,
- 1 hrnek sekaných vlašských ořechů,
- 2 polévkové lžíce skořice.
Jaký je postup při přípravě těsta?
Troubu si předehřejte na teplotu 180 °C a dobře vymažte formu. Smíchejte hrníček cukru, hrníček vlašských ořechů a skořici a směs odložte stranou. Znovu potřebovat ji budete až při plnění bábovkové formy.
Tip: Do bábovkového těsta se nebojte přidat koření. Vaše jazýčky dokonale rozmazlí skořice, kurkuma nebo muškátový oříšek.
Do polohrubé mouky přimíchejte kypřící prášek, jedlou sodu a špetku cukru.
Do hladké pěny umíchejte máslo s cukrem, postupně přidejte vejce, řecký jogurt a vanilkový extrakt. Do této směsi velmi pomalu zapracujte také směs mouky a kypřícího prášku.
Polovinu těsta nalijte do formy. Teď přišla chvíle na použití lahodné náplně. Překvapí vás, že suchou směs oříšků, cukru a skořice stačí jen tak nasypat na těsto ve formě. Na závěr směs zalijete druhou polovinou bábovkového těsta. Bábovku pečte v troubě 55 minut. Poté ji štědře pocukrujte a můžete servírovat. Snad vás skořice uprostřed bábovky zahřeje u srdce stejně jako pocit, že jste se obloukem vyhnuli trvanlivým bábovkám z obchodu a pro své nejbližší upekli opravdu poctivý dezert z kvalitních surovin.
Zdroje: