Jak připravíte bábovku s nutellou?
Bábovka s kakaem a nutellou
Nutella není zrovna ingredience, o kterou by ve spíži nebyl zájem. Zejména děti se po ní mohou utlouct. Se lžičkou na nutellu však tajně chodí i dospělí. Kdybyste přece jen měli nutelly nadbytek (a nemusí být přímo nutella, stačí jakýkoliv lískooříškový kakaový krém), stačí 2- 3 vrchovaté polévkové lžíce, přidat ji můžete do bábovkového těsta. Pomocí nutelly můžete vytvořit šikovné mramorování tím, že s ní smícháte část základního těsta. Ta těsto obarví do hněda a dodá mu skvělou chuť. Nutella však může být součástí základního těsta. Spolu s nutellou můžete do čokoládového těsta přidat i kakao, kávu a čokoládu.
Hlavní složkou v nutelle je kakao, a tak není od věci, když si o kakau řekneme pár zajímavostí. Víte, že kakao je nejbohatším zdrojem hořčíku? Kromě tohoto minerálu obsahuje také chrom, železo, měď, zinek nebo mangan. Díky bohatému obsahu látek funguje kakao jako antioxidant. Váže na sebe volné radikály a je prevencí rakoviny a dalších onemocnění. K bábovce s nutellou a kakaem si můžete udělat také hrnek horkého kakaa. To bude výbuch čokoládové chuti!
Jaké ingredience na bábovku s nutellou potřebujete?
Připravte si:
- 2 hrnky polohrubé mouky,
- 2 hrnky krupicového cukru,
- 1 hrnek kakaa,
- 3–4 polévkové lžíce nutelly,
- 1 hrnek silné kávy,
- 2 velká vejce v pokojové teplotě,
- 1 hrnek kefíru,
- tři čtvrtě hrnku rostlinného oleje,
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany,
- 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva,
- 1 čajovou lžičku jedlé sody,
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu,
- špetku soli,
- nutellu na pomazání bábovky.
Jak na božské čokoládové těsto?
Bábovka s nutellou bude hotová do 20 minut, respektive její těsto. Potom už se sama upeče v troubě při teplotě 175 °C, proto nezapomeňte troubu předehřát. Pečlivě vymažte a vysypte formu.
Mouku tradičně smíchejte s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. Sypkou směs prozatím odložte.
V misce do hladké pěny ušlehejte vejce s cukrem, přidejte kakao, vanilkový extrakt, kefír, zakysanou smetanu, nutellu, hrnek silné kávy a dobře promíchejte. Do této směsi postupně zapracujte mouku, dokud nevznikne opravdu hladké, dokonale promíchané těsto, které bude mít atraktivní barvu čokolády. Do těsta můžete na závěr zapracovat také hoblinky hořké čokolády nebo čokoládu nakrájenou na malé kostičky.
„Tip: Do každého sladkého pečení se vám bude hodit hořká čokoláda ve formě peciček. Pecičky následně rozpouštíte ve vodní lázni podobně jako tabulku čokolády. Výhodou však je, že už nemusíte čokoládu nijak lámat, pouze nasypete potřebné množství.”
Těsto vlijte do formy a pečte v troubě přibližně 55 minut. Bábovka s nutelou si zaslouží také polevu. Tu nemusíte připravovat, skvěle si vystačíte s nutellou, kterou na bábovku rozmažete. Dobrou chuť!
Zdroje: