Bábovka s jablky a ořechy – užívejte sezónních plodů!

Bábovka s jablky a ořechy – užívejte sezónních plodů!
Že máte ve sklepě plno letošních jablek a úroda ořechů už si hoví ve spíži? Pak je čas jich využít, dokud neztratili tu nejčerstvější chuť a vůni. Buďte si jisti, že snoubením těchto dvou chutí nadchnete nejednoho milovníka bábovek.
Obsah článku
  1. Ingredience na malou bábovkovou formu:
  2. Postup:

Není nad to, když do pečení můžete použít ingredience, které jste si sami vypěstovali, dostali od babičky, nasbírali na procházce anebo prostě jen koupili v obchodě. Jsou sezónní a o to větší chuť na ně v tomto období máme. Přidáním jablek do vašeho pečení dopřejete svému tělu také spoustu vlákniny, vitaminu C a různých antioxidantů. Za vlašské ořechy vám zase poděkuje váš mozek – zvyšují totiž jeho aktivitu, jsou zdrojem energie pro tělo a srdce. Tohle je jenom malý výčet z benefitů, které obě ingredience přináší. Bonusem je, že budou schované v tak lahodném moučníku.

Ingredience na malou bábovkovou formu:

  • 190 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky soli
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 60 g řeckého bílého jogurtu
  • 175 g třtinového cukru
  • 2 menší vejce
  • 2 střední jablka
  • 2 hrsti hrubě nasekaných ořechů
Zdroj: Nazaruk Nazar / Shutterstock

Postup:

  • Nejprve si troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte si bábovkovou formu tukem, vysypte moukou a prozatím odložte stranou. Pokud chcete mít méně práce a nepořádku okolo, použijte tuk ve spreji.
     
  • Ve větší míse si promíchejte polohrubou mouku, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. Míchejte do té doby, než se všechny ingredience spolu spojí a dejte tuto směs chvíli stranou.
     
  • Ve střední míse si vyšlehejte olej, řecký jogurt, třtinový cukr a vejce. Šlehejte do té doby, než se všechny ingredience spojí v kompaktní krémovou hmotu.
     
  • Nyní mokré ingredience smíchejte s těmi suchými. Postupujte pomalu, nejlépe šlehejte mixérem do té doby, dokud z těsta nezmizí veškeré hrudky.
     
  • Je čas připravit si voňavá jablíčka, která oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Čím sladší odrůdu máte k dispozici, tím sladší bude i vaše bábovka. Kousky jablek následně vmíchejte za pomoci stěrky do vyšlehané hmoty.
     
  • Těsto nalijte do již připravené, vymazané a vysypané bábovkové formy.
     
  • Pečte 40 minut a stav upečení raději ještě odkontrolujte zapíchnutím špejle do bábovky. Pokud z bábovky vyjde čistá, tak můžete bábovku vytáhnout. Většinou celé pečení netrvá déle než 30 minut.

Tip: Chcete mít bábovku ještě voňavější? Přidejte pár kapek vanilkového extraktu a uvidíte, že bábovka hned dostane jiný rozměr. Pokud si chcete dopřát po nedělním obědě i porci čokolády, polijte vychladlou bábovku ještě čokoládovou polevou.  

 

Zdroj: