Bábovka s jablky a ořechy – užívejte sezónních plodů!
Není nad to, když do pečení můžete použít ingredience, které jste si sami vypěstovali, dostali od babičky, nasbírali na procházce anebo prostě jen koupili v obchodě. Jsou sezónní a o to větší chuť na ně v tomto období máme. Přidáním jablek do vašeho pečení dopřejete svému tělu také spoustu vlákniny, vitaminu C a různých antioxidantů. Za vlašské ořechy vám zase poděkuje váš mozek – zvyšují totiž jeho aktivitu, jsou zdrojem energie pro tělo a srdce. Tohle je jenom malý výčet z benefitů, které obě ingredience přináší. Bonusem je, že budou schované v tak lahodném moučníku.
Ingredience na malou bábovkovou formu:
- 190 g polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 3 lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- ½ lžičky soli
- 150 ml rostlinného oleje
- 60 g řeckého bílého jogurtu
- 175 g třtinového cukru
- 2 menší vejce
- 2 střední jablka
- 2 hrsti hrubě nasekaných ořechů
Postup:
- Nejprve si troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte si bábovkovou formu tukem, vysypte moukou a prozatím odložte stranou. Pokud chcete mít méně práce a nepořádku okolo, použijte tuk ve spreji.
- Ve větší míse si promíchejte polohrubou mouku, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. Míchejte do té doby, než se všechny ingredience spolu spojí a dejte tuto směs chvíli stranou.
- Ve střední míse si vyšlehejte olej, řecký jogurt, třtinový cukr a vejce. Šlehejte do té doby, než se všechny ingredience spojí v kompaktní krémovou hmotu.
- Nyní mokré ingredience smíchejte s těmi suchými. Postupujte pomalu, nejlépe šlehejte mixérem do té doby, dokud z těsta nezmizí veškeré hrudky.
- Je čas připravit si voňavá jablíčka, která oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Čím sladší odrůdu máte k dispozici, tím sladší bude i vaše bábovka. Kousky jablek následně vmíchejte za pomoci stěrky do vyšlehané hmoty.
- Těsto nalijte do již připravené, vymazané a vysypané bábovkové formy.
- Pečte 40 minut a stav upečení raději ještě odkontrolujte zapíchnutím špejle do bábovky. Pokud z bábovky vyjde čistá, tak můžete bábovku vytáhnout. Většinou celé pečení netrvá déle než 30 minut.
Tip: Chcete mít bábovku ještě voňavější? Přidejte pár kapek vanilkového extraktu a uvidíte, že bábovka hned dostane jiný rozměr. Pokud si chcete dopřát po nedělním obědě i porci čokolády, polijte vychladlou bábovku ještě čokoládovou polevou.
Zdroj: