Bábovka s jablky a ořechy – užívejte sezónních plodů!

Bábovka s jablky a ořechy – užívejte sezónních plodů!
Že máte ve sklepě plno letošních jablek a úroda ořechů už si hoví ve spíži? Pak je čas jich využít, dokud neztratili tu nejčerstvější chuť a vůni. Buďte si jisti, že snoubením těchto dvou chutí nadchnete nejednoho milovníka bábovek.

Není nad to, když do pečení můžete použít ingredience, které jste si sami vypěstovali, dostali od babičky, nasbírali na procházce anebo prostě jen koupili v obchodě. Jsou sezónní a o to větší chuť na ně v tomto období máme. Přidáním jablek do vašeho pečení dopřejete svému tělu také spoustu vlákniny, vitaminu C a různých antioxidantů. Za vlašské ořechy vám zase poděkuje váš mozek – zvyšují totiž jeho aktivitu, jsou zdrojem energie pro tělo a srdce. Tohle je jenom malý výčet z benefitů, které obě ingredience přináší. Bonusem je, že budou schované v tak lahodném moučníku.

Ingredience na malou bábovkovou formu:

  • 190 g polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 3 lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku
  • ½ lžičky soli
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 60 g řeckého bílého jogurtu
  • 175 g třtinového cukru
  • 2 menší vejce
  • 2 střední jablka
  • 2 hrsti hrubě nasekaných ořechů
Zdroj: Nazaruk Nazar / Shutterstock

Postup:

  • Nejprve si troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte si bábovkovou formu tukem, vysypte moukou a prozatím odložte stranou. Pokud chcete mít méně práce a nepořádku okolo, použijte tuk ve spreji.
     
  • Ve větší míse si promíchejte polohrubou mouku, jedlou sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. Míchejte do té doby, než se všechny ingredience spolu spojí a dejte tuto směs chvíli stranou.
     
  • Ve střední míse si vyšlehejte olej, řecký jogurt, třtinový cukr a vejce. Šlehejte do té doby, než se všechny ingredience spojí v kompaktní krémovou hmotu.
     
  • Nyní mokré ingredience smíchejte s těmi suchými. Postupujte pomalu, nejlépe šlehejte mixérem do té doby, dokud z těsta nezmizí veškeré hrudky.
     
  • Je čas připravit si voňavá jablíčka, která oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Čím sladší odrůdu máte k dispozici, tím sladší bude i vaše bábovka. Kousky jablek následně vmíchejte za pomoci stěrky do vyšlehané hmoty.
     
  • Těsto nalijte do již připravené, vymazané a vysypané bábovkové formy.
     
  • Pečte 40 minut a stav upečení raději ještě odkontrolujte zapíchnutím špejle do bábovky. Pokud z bábovky vyjde čistá, tak můžete bábovku vytáhnout. Většinou celé pečení netrvá déle než 30 minut.

Tip: Chcete mít bábovku ještě voňavější? Přidejte pár kapek vanilkového extraktu a uvidíte, že bábovka hned dostane jiný rozměr. Pokud si chcete dopřát po nedělním obědě i porci čokolády, polijte vychladlou bábovku ještě čokoládovou polevou.  

 

Zdroj: