Vláčná ořechová bábovka z pekanových ořechů pro ty nejmlsnější jazýčky
Pekanové ořechy bábovce přidají na luxusu
Bábovka je oblíbená z celé řady důvodů. Zaprvé je rychlá – příprava jejího těsta nezabere ani půlhodinu. Také je chutná a přidat do ní můžete celou řadu surovin. Oblíbená je bábovka i z toho důvodu, že je její základní verze levná. Na obyčejnou bábovku nepotřebujete nic víc než olej, vejce, mouku a mléko.
Ale fakt, že jde bábovka udělat opravdu levně, by vás neměl držet při zemi. Naopak lze do bábovky přidat i luxusnější suroviny. Tou je čokoláda, tvaroh nebo ořechy, klidně i ty pekanové!
O pekanových oříšcích je známo, že skvěle chutnají. Kromě toho, že vynikají výbornou chutí, vynikají i svou vyšší cenou. Proto je mnohdy lepší pochutnat si na nich zvlášť, než je házet do bábovkového těsta. V tomhle případě však příliš pekanových ořechů nepotřebujete a chuť bábovky i přesto bude stát za to!
Jaké ingredience na vláčnou ořechovou bábovku potřebujete?
Na těsto si připravte:
- 2 a půl hrníčku polohrubé mouky
- 1 hrníček krystalového cukru
- půl hrníčku třtinového cukru
- jednu lžičku jedlé sody
- dvě čajové lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- tři čtvrtě hrníčku změklého másla
- 3 velká vejce v pokojové teplotě
- půl hrníčku mléka
- jeden kelímek zakysané smetany
- 1 čajovou lžičku skořice
- špetku muškátového oříšku
Na náplň budete potřebovat:
- jednu třetinu hrníčku třtinového cukru
- polovinu hrníčku krupicového bílého cukru
- tři čtvrtě hrníčku sekaných pekanových ořechů
- 1 čajovou lžičku skořice
Jak vytvořit vláčné těsto?
Ti, kteří bábovku pečou pravidelně, už vědí, jak se vyhnout suchému těstu. Zvláčnit ho lze přidáním kefíru, jogurtu či zakysané smetany. Pomůže také strouhaná mrkev, cuketa nebo rozinky namočené v rumu.
Rozehřejte si troubu na teplotu 170 °C a pečlivě vymažte formu. Potom si připravte náplň. Tu získáte smícháním třtinového a krupicového cukru, do cukru pak přidejte skořici a nasekané oříšky.
Místo jednoho druhu ořechů můžete použít směs různých druhů ořechů, do této směsi lze přidat také semínka.
Mouku smíchejte s kypřicím práškem, jedlou sodou, špetkou soli, skořicí a muškátovým oříškem. Máslo umíchejte s třtinovým a krupicovým cukrem do hladké pěny. Přidejte vejce v pokojové teplotě, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko. Do této směsi zapracujte také směs mouky, soli a koření.
Do vymazané bábovkové formy přelijte pouze polovinu těsta. Na to pak rozprostřete sypkou směs cukru, ořechů a skořice. Na tuto směs pak nalijte zbytek těsta. Bábovku pečte 50 minut. Poté ji můžete pocukrovat směsí moučkového cukru se skořicí.
Zdroj: