Hrníčková ořechová bábovka přímo stvořená na podzimní večery
Metoda odměřování hrnkem nabírá stále větší popularitu pro svou jednoduchost a použitelnost. Poradíte si díky ní ve všech situacích, i když zrovna nemáte váhu. Standardně se počítá s klasickým hrnkem o objemu 250 ml, proto pokud budete používat jiný, nezapomeňte si všechny suroviny stejným poměrem také přizpůsobit. Tak jdeme na to!
Suroviny
- 1 hrnek vlašských ořechů (mleté) + podle chuti můžete přidat i nahrubo
- 0,5 hrnku tuku (vhodného na pečení)
- 0,5 hrnku cukru krupice
- 2 ks vejce
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 0,5 lžíce vanilkového extraktu nebo 0,5 lžičky skořice
- 1 lžička kypřícího prášku
- špetka soli
- máslo a strouhanka na vymazání formy
Postup
- Předehřejte si troubu na 175 °C a vymažte si formu máslem, následně posypte strouhankou
- V misce nebo robotu smíchejte vlašské ořechy, tuk, cukr a vejce a vše smíchejte
- Přidejte vanilku nebo skořici podle vaší preference
- Následně postupně po částech, aby těsto nezhrudkovatělo, prosejte přes síto mouku s kypřícím práškem, přidejte špetku soli a mléko. Pokud nechcete prosívat, nemusíte, ale dejte o to větší pozor na hrudky
- Nyní můžete přidat i nahrubo nasekané ořechy a vmíchat je do těsta
- Těsto vylijte do připravené formy a v troubě pečte asi 40 minut
Pokud bábovky pečete častěji a chtěli byste ji nějak ozvláštnit, nebojte se nových kombinací. K ořechům se skvěle hodí například jablka – nakrájená na malé kostičky je můžete přihodit do těsta.
Další možností je čokoláda, kterou také můžete přidat ve formě drobných kousků, ale také jako kakao. Tím dokonce můžete i nahradit část mouky, pokud ho přidáte větší množství. Z vaší ořechové bábovky tak budou jistě nadšení i ti, kteří klasické mají dost.
Tipy na závěr:
- Pokud mají ingredience pokojovou teplotu, mnohem snáze se nám budou v misce spojovat. Je dobré si je předem vyndat z ledničky, hlavně pokud používáte máslo nebo jiný ztužený tuk
- Správně propečené těsto poznáme zapíchnutím špejle dovnitř. Při vytažení by na ní těsto nemělo ulpívat.
- Při vyklápění hotové bábovky z formy musíme počkat alespoň dvacet minut na zchladnutí, jinak se nám může potrhat
- Jako ořechy nemusíte použít pouze vlašské, ale klidně i mandle, lískové ořechy, pekanové nebo makadamové. Mohou být však tvrdší než vlašské, a tak především pekanové ořechy a mandle můžete nejdříve opražit na pánvi, než je přidáte do těsta.
Zdroje: