Velmi snadná a velmi chutná bábovka na plech

Velmi snadná a velmi chutná bábovka na plech
Kdo říká, že si nemůžete pochutnat na skvělé bábovce, když nemáte formu na pečení? Chutná bábovka opravdu není podmíněna žádnou formou. Těsto můžete bez rozpaků vylít na jakýkoliv plech. Výsledek bude na oko sice jiný, v puse rozdíl ale ani nepoznáte!

Jakou bábovkovou formu si můžete pro příště koupit?

Pokud jste se unáhleně rozhodli pro pečení bábovky a jdete do toho i přesto, že vaší kuchyni chybí bábovková forma, máte od nás palec nahoru! Pečení totiž není jen o křečovitém držení se receptu a pracovního postupu. Láskyplné pečení je mimo jiné také o improvizaci a za tu vám dáváme jedničku s hvězdičkou. Chutná bábovka totiž nezávisí na bábovkové formě. Pochutnat si na ní můžete i z plechu. Vynikající bábovka na plech potřebuje jen několik málo ingrediencí a většinu, ne-li všechny, budete mít nejspíš doma.

Co když ale tato bábovka na plech bude mít takový úspěch, že vaše rodina bude požadovat bábovku minimálně jednou týdně? V tom případě kromě plechu doporučujeme pořídit i bábovkovou formu.

Při jejím výběru se můžete řídit těmito faktory:

  • Jako velmi oblíbená a tradiční se nabízí litinová bábovková forma. Její výhodou je velká odolnost, dlouhá životnost a rovnoměrné rozložení tepla.
  • Oslovit vás může také keramická forma, která má velmi dobré vodivé vlastnosti a bábovku z ní díky glazuře dobře vyklopíte.
  • Mezi moderní materiály pak patří silikon, který sice není esteticky nejhezčí, zato je se silikonovou formou nejmenší práce při vymazávání.

Ať už a jestli vůbec se pro bábovkovou formu rozhodnete, pro tentokrát si vystačíte s obyčejným plechem a s pár běžnými surovinami, které při troše štěstí budete mít doma.

Jaké ingredience potřebujete?

  • 3 hrníčky polohrubé mouky
  • 2 hrníčky krystalového cukru
  • 1 a půl hrníčku mléka
  • tři čtvrtě hrníčku másla
  • 3 středně velká vejce
  • jednu třetinu hrníčku kakaového prášku
  • jedno balení prášku do pečiva
  • špetku soli
  • dvě čajové lžičky vanilkového extraktu
  • jednu čajovou lžičku mandlového extraktu

Příprava bábovky na plech se téměř ničím neodlišuje

Příprava bábovky na plech se téměř ničím neodlišuje. I tady si rozehřejte troubu na teplotu 170 °C a tukem vymažte plech. Jediné, co se tady bude lišit je doba pečení. Vzhledem k tomu, že je těsto rozložené do tenčí vrstvy, zde postačí jen 35 minut. Tedy téměř poloviční doba.

Zdroj: Andrii Horulko

Místo formy můžete bábovkové těsto rozlít na plech, chutnat bude stejně.

Smíchejte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. V druhé míse vyšlehejte máslo s cukrem. Postupně přidejte vejce, mléko, vanilkový a mandlový extrakt. Jakmile bude směs propracovaná, pomalu do ní zapracujte i mouku. Z těsta následně oddělte asi jeho jednu třetinu a do ní přimíchejte kakao.

I bábovku na plechu lze mramorovat, proto na plech nalijte zprvu základní těsto a do něj pak zbytek kakaového těsta, kterým vytvoříte působivé mramorování. Mezi výhody bábovky na plechu patří ta, že se rychleji upeče a rychleji vychladne, a proto si na ní dříve pochutnáte.

 

Zdroje: