Velmi snadná a velmi chutná bábovka na plech
Jakou bábovkovou formu si můžete pro příště koupit?
Pokud jste se unáhleně rozhodli pro pečení bábovky a jdete do toho i přesto, že vaší kuchyni chybí bábovková forma, máte od nás palec nahoru! Pečení totiž není jen o křečovitém držení se receptu a pracovního postupu. Láskyplné pečení je mimo jiné také o improvizaci a za tu vám dáváme jedničku s hvězdičkou. Chutná bábovka totiž nezávisí na bábovkové formě. Pochutnat si na ní můžete i z plechu. Vynikající bábovka na plech potřebuje jen několik málo ingrediencí a většinu, ne-li všechny, budete mít nejspíš doma.
Co když ale tato bábovka na plech bude mít takový úspěch, že vaše rodina bude požadovat bábovku minimálně jednou týdně? V tom případě kromě plechu doporučujeme pořídit i bábovkovou formu.
Při jejím výběru se můžete řídit těmito faktory:
- Jako velmi oblíbená a tradiční se nabízí litinová bábovková forma. Její výhodou je velká odolnost, dlouhá životnost a rovnoměrné rozložení tepla.
- Oslovit vás může také keramická forma, která má velmi dobré vodivé vlastnosti a bábovku z ní díky glazuře dobře vyklopíte.
- Mezi moderní materiály pak patří silikon, který sice není esteticky nejhezčí, zato je se silikonovou formou nejmenší práce při vymazávání.
Ať už a jestli vůbec se pro bábovkovou formu rozhodnete, pro tentokrát si vystačíte s obyčejným plechem a s pár běžnými surovinami, které při troše štěstí budete mít doma.
Jaké ingredience potřebujete?
- 3 hrníčky polohrubé mouky
- 2 hrníčky krystalového cukru
- 1 a půl hrníčku mléka
- tři čtvrtě hrníčku másla
- 3 středně velká vejce
- jednu třetinu hrníčku kakaového prášku
- jedno balení prášku do pečiva
- špetku soli
- dvě čajové lžičky vanilkového extraktu
- jednu čajovou lžičku mandlového extraktu
Příprava bábovky na plech se téměř ničím neodlišuje
Příprava bábovky na plech se téměř ničím neodlišuje. I tady si rozehřejte troubu na teplotu 170 °C a tukem vymažte plech. Jediné, co se tady bude lišit je doba pečení. Vzhledem k tomu, že je těsto rozložené do tenčí vrstvy, zde postačí jen 35 minut. Tedy téměř poloviční doba.
Místo formy můžete bábovkové těsto rozlít na plech, chutnat bude stejně.
Smíchejte mouku s kypřícím práškem a špetkou soli. V druhé míse vyšlehejte máslo s cukrem. Postupně přidejte vejce, mléko, vanilkový a mandlový extrakt. Jakmile bude směs propracovaná, pomalu do ní zapracujte i mouku. Z těsta následně oddělte asi jeho jednu třetinu a do ní přimíchejte kakao.
I bábovku na plechu lze mramorovat, proto na plech nalijte zprvu základní těsto a do něj pak zbytek kakaového těsta, kterým vytvoříte působivé mramorování. Mezi výhody bábovky na plechu patří ta, že se rychleji upeče a rychleji vychladne, a proto si na ní dříve pochutnáte.
Zdroje: