Tradiční mramorová bábovka
Jaké suroviny budete potřebovat?
- 225 g rozpuštěného másla
- 225 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 225 g mouky
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 lžíce kakaa
Příprava je jednoduchá
Na přípravu těsta budete potřebovat cca 15 minut. Tuto dobu využijte pro předehřátí trouby na 180 °C. Zároveň si připravte formu, vymažte ji máslem a vysypte moukou.
V kastrolu rozpusťte máslo a nechte chvíli vychladnout. Poté máslo nalijte do mísy, přidejte moučkový cukr a promíchejte. Do vzniklé směsi přidejte vejce, mouku, mléko a vanilkový extrakt. Vše přidávejte postupně a důkladně promíchejte.
Vzniklé těsto rozdělte do 2 misek a do jedné z nich vmíchejte kakao. Důležité je, aby se jednalo o pravé, ideálně holandské, kakao. Granko a jemu podobná kakaa se do pečení v žádném případě nehodí. Vzniknou vám tak 2 směsi – světlá a kakaová.
Naléváme do formy a pečeme
Těsto naléváme do formy tak, že střídáme světlé a kakaové těsto. Je jedno, kterým začnete a stejně tak je jedno, kterým skončíte. Důležité však je, abyste těsta moc nepromíchali. Stačí, když například špejlí uděláte v těstu pár kroužků.
Abyste předešli tomu, že tradiční mramorová bábovka bude mít v sobě vzduchové bubliny, tak formou lehce poklepejte o desku linky.
Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme 45-55 minut. Abyste měli jistotu, že je tradiční mramorová bábovka hotová, můžete udělat test špejlí. Špejli zapíchnete doprostřed, a pokud na ní po vytáhnutí nejsou žádné zbytky těsta, je tradiční mramorová bábovka hotová.
Tradiční mramorová bábovka udělá radost jak dětem, tak vaší návštěvě. Propojení vanilkového a kakaového těsta vytvoří jedinečnou a nezapomenutelnou chuť.
Zdroje: