Bábovka bez oleje, bez vajec a bez cukru, může pořád chutnat?

Bábovka bez oleje, bez vajec a bez cukru, může pořád chutnat?
Představte si, že bábovka bez oleje, bez vajec, a dokonce také bez cukru může pořád chutnat jako bábovka. Připravíte ji jen z několika ingrediencí a návštěva ani nepozná, že v ní to zásadní chybí.

Bábovka, ve které chybí hlavní ingredience

Snad každý by uměl vyjmenovat základní ingredience, které patří do bábovkového těsta. Obvykle to jsou vejce, mouka, olej a cukr. Naše bábovka bez oleje tyto ingredience postrádá a přesto dokáže být chutná. Bábovka je totiž výjimečná tím, že lze upéct z celé řady ingrediencí i tím, že v ní může leccos chybět. Bábovka bez oleje, bez vajec a bez cukru je toho důkazem. Jaké ingredience na ni potřebujete?

INGREDIENCE:

  • 2 hrnky polohrubé mouky,
  • půl hrnku kakaa,
  • 1 zralý banán,
  • 1 hrnek neslazeného jablečného pyré,
  • půl hrníčku javorového sirupu,
  • 1 hrnek mandlového mléka,
  • 1 a půl čajové lžičky prášku do pečiva,
  • špetka soli,
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu,
  • 1 čajová lžička octa,
  • 1 hrníček horké vody.

Může v bábovce chybět olej a čím nahradit cukr?

Když se nad tím nebudeme moc zamýšlet, zjistíme, že je bábovka bez oleje docela běžná. Když se do bábovky nepřidává olej, ve většině případů jej nahradí máslo. Co když ale ani to do bábovky nechceme použít třeba z důvodu, že jsme vegani? V tom případě tuk v bábovce nechte tukem. Tedy až na výjimku, kterou je nutné vymazání bábovkové formy. Ani na to vegani nejspíš nepoužijí sádlo, protože jej z největší pravděpodobnosti doma ani nemají. Postačí běžný rostlinný tuk.

Jak se ukázalo, ani cukr není nepostradatelný. V bábovce se bez něj klidně obejdeme. Cukr v našem případě nahradí zralý banán, přirozeně sladké jablečné pyré a samozřejmě i javorový sirup. Javorový sirup můžete nahradit například agáve sirupem nebo medem.

Jak umíchat těsto, kterému chybí hlavní ingredience?

Možná pro vás bude míchání těsta na bábovku bez oleje trošku záhadou, protože nebudete vědět, odkud začít. Většinou se začne šlehat máslo s cukrem nebo vejce s cukrem. Tady ale tyto ingredience chybí.

Začněte tím, že si rozehřejte troubu na 175 °C a pečlivě vymažete formu. Pak na kaši rozmačkejte banán a smíchejte ho s jablečným pyré. Postupně přidávejte kakao, vodu, mandlové mléko, javorový sirup a ocet. Na závěr do směsi zapracujte také mouku, kterou jste si předtím smíchali s kypřícím práškem do pečiva a se špetkou soli.

Těsto nandejte do bábovkové formy a v troubě pečte alespoň 50 minut. Po upečení do těsta zapíchněte špejli, která vám prozradí, zda je už bábovka hotová. Bábovku pocukrujte a vychutnejte si ji spolu s kávou nebo čajem.

Přejeme dobrou chuť!

Zdroje: