Jak připravit na jazyku se rozplývající bábovku bez mléka?
Proč z těsta na bábovku vynechávat mléko?
Bábovka je oblíbená už z toho důvodu, že je její těsto velmi variabilní. Přidávat a ubírat z něj lze řadu ingrediencí, například mléko. Ale proč vůbec vynechávat z těsta na bábovku mléko? Důvodů je celá řada. Mezi nejčastější z nich patří například intolerance na mléko. Dalším důvodem je veganství. V tomto případě lze z těsta vynechat také vejce. Mléko nemusíte vynechat, nýbrž ho nahradit. Pro tyto případy jsou vhodná rostlinná mléka, jako je kokosové, sójové či mandlové. Mléko z bábovky můžete vynechat i z jen tak prostého důvodu, že vám v lednici chybí.
Fakt, že jste při přípravě bábovky vynechali mléko, v konečném výsledku ani nepoznáte. Bábovka bude pořád hezky vláčná a velmi chutná.
Na bábovku bez mléka potřebujete tyto suroviny:
- 4 velká vejce
- 200 g cukru
- 180 ml rostlinného oleje
- 400 g kokosového mléka (jedna klasická plechovka)
- 350 g polohrubé mouky
- jednu polévkovou lžíci vanilkového extraktu
- jeden prášek do pečiva
- jednu polévkovou lžíci jedlé sody
- špetku soli
Jaký je postup při přípravě bábovky bez mléka?
Rozehřejte si troubu na teplotu 180 °C a vymažte si bábovkovou formu. Máte problém s tím, že vám bábovka z formy nechce vylézt? V tom případě ji příště musíte vymazat pečlivěji nebo zvolit například silikonovou formu, na kterou se těsto tolik nelepí.
Ve velké míse smícháme přes sítko prosetou polohrubou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a špetkou soli. Ve druhé misce vyšleháme vajíčkové bílky do tuhého sněhu. Třetí misku použijeme pro vajíčkový žloutek, který vyšleháme spolu s cukrem do hladké pěny. Do této směsi postupně přidáváme olej, vanilkový extrakt a kokosové mléko.
„Plechovka kokosového mléka dokáže v bábovce skvěle nahradit kravské mléko.“
Uberte výkon mixéru a do žloutkové směsi pomalu zapracujte směs mouky, sody a prášku do pečiva. Jakmile mouku dostatečně zapracujete, můžete už mixér vypnout a schovat. Poslední ingredienci, která vám zůstala na stole – bílkový sníh do těsta vmíchejte jemně vařečkou.
Bábovku pečte asi 50 minut při teplotě 180 °C. V závěru nezapomeňte bábovkovou formu přikrýt kouskem alobalu nebo pečícího papíru, aby se vám bábovka zespodu nespálila. Bábovku nevyhánějte z formy hned. Vytáhněte ji z trouby a alespoň 10 minut ji nechte ještě ve formě. Teprve potom vyklopte na talíř nebo mřížku.
Před servírováním nezapomeňte bábovku pocukrovat nebo ji polijte čokoládovou polevou. Přejeme dobrou chuť!
Zdroje: