Vyřešte snídani nebo svačinu banánovou bábovkou
Jak využít přezrálé banány?
Přezrálé banány u vás doma nikdo nechce? Ani tak je nemusíte vyhazovat. Přezrálé banány, jejichž slupka už není příliš atraktivní, použijte do bábovkového těsta. Jednak tím obohatíte bábovku o vlákninu a všechny výživné látky, které banán obsahuje. Bábovku jím osladíte. Také zpracujete banány, které byste v opačném případě vyhodili.
Víte, jak správně skladovat banány? Po zakoupení je rozhodně vyjměte z igelitového sáčku. V něm vzniká vlhkost a banány mohou začít plesnivět. Aby zelené banány dříve dozrály, vložte je do papírového sáčku a nechte v pokojové teplotě. Naopak, abyste zpomalili zrání banánů, skladujte každý zvlášť v temné místnosti při teplotě 12 °C. Pozor, banán nesmí do ledničky. Teplota pod 12 °C banánům nesvědčí. Ochuzuje je o vzhled i chuť.
Jaké ingredience na banánovou bábovku potřebujete?
Připravte si:
- 1 hrnek změklého másla
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek krupicového cukru
- dva zralé banány
- 2 velká vejce
- 1 kelímek zakysané smetany
- jedno balení kypřicího prášku do pečení
- dvě čajové lžičky vanilkového extraktu
- dvě čajové lžičky jedlé sody
- špetku soli
Na karamelovou polevu:
- čtvrt hrnku změklého másla
- půl hrnku třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce smetany
- tři čtvrtě hrnku moučkového cukru
- půl hrníčku sekaných oříšků
- dvě čajové lžičky vanilkového extraktu
Jak připravit banánové těsto?
Jelikož je příprava této bábovky velmi rychlá, nezapomeňte si předehřát troubu na teplotu 180 °C a pečlivě si vymažte formu. Smíchejte mouku s kypřícím práškem, jedlou sodou a špetkou soli. Máslo s cukrem umíchejte do hladké pěny. Postupně přidávejte také vejce, zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Ručně do směsi zapracujte mouku, aby vám vzniklo hladké těsto. Na závěr do těsta jemně vmíchejte také banány rozmělněné na kaši.
Banány jsou dost sladké na to, aby plnohodnotně osladily bábovkové těsto. Proto můžete ubrat množství klasického cukru.
Těsto vlijte do formy a pečte 55 minut. Mezitím si připravte karamelovou polevu. Na pánev dejte karamelizovat třtinový cukr. Jakmile směs začne houstnou, přidejte máslo a smetanu. Ještě teplou karamelovou směs nalijte na bábovku a na ni posypte nasekané oříšky.
Pokud nejste milovníky karamelu, stačí bábovku jen pocukrovat nebo ji můžete polít čokoládovou polevou. Tu vytvoříte rozpuštěním másla ve vodní lázni, do kterého přimícháte kakao a moučkový cukr, případně i dvě polévkové lžíce smetany ke šlehání.
Bábovka z banánu a s karamelovou polevou už nic víc nepotřebuje. Snad jen chvilku klidu, dobrou kávu a společnost těch nejbližších!