Pár tipů na skvělé babiččino vánoční cukroví
Babiččino vánoční vínové cukroví
Prvním receptem na babiččino vánoční cukroví, které nádherně provoní váš domov a které bychom vám rádi představili, je babiččino vánoční vínové cukroví, kdy si nachystáme 30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 2 lžíce cukru, 6 lžic vína, 1 žloutek a vanilku.
Všechny suroviny se smíchají a propracují dohromady v těsto a to necháme 1 hodinu odpočívat. Po hodině se těsto rozválí na silnější placku a vykrajovátky se vytvoří libovolné tvary. Vykrájené cukroví upečeme v troubě dozlatova a hotové se obalí v moučkovém cukru.
Babiččino šlehačkové cukroví
Dalším tipem na zajímavé vánoční cukroví babiččino šlehačkové cukroví. Na přípravu tohoto cukroví si připravíme 350 g hladké mouky, 250 g másla a 200 ml smetany ke šlehání.
Veškeré suroviny opět promícháme, vypracujeme z nich těsto, které necháme odpočívat v chladničce. Potom se z těsta vyválí 5 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme libovolné tvary. Cukroví pečeme na vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě. Po vyjmutí z trouby se ještě teplé cukroví obaluje v moučkovém cukru.
Babiččino linecké cukroví
Jste fanoušky lineckého cukroví? Proto byste měli určitě vyzkoušet náš tip na babiččino linecké cukroví. Na recept si nachystáme 200 g másla, 2 žloutky, 1 citron, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a 300 g hladké mouky.
Máte nachystáno? Můžeme začít zpracovávat těsto. Všechny suroviny zpracujeme v pevné a hladké těsto. To si rozdělíme na části a postupně vyválíme na vále. Pomocí vykrajovátek vytvoříme různé tvary a dohlédneme, abychom měli tvary vždy do páru.
To je důležité pro pozdější slepování cukroví. Cukroví pečeme na plechu s pečícím papírem, v troubě vyhřáté na 170-180°C. Po vychladnutí cukroví slepíme pikantní marmeládou a dle libosti můžeme ještě pocukrovat moučkovým cukrem.
Babiččiny tradiční zázvorky s citronovou polevou
Dále vám můžeme doporučit vyzkoušet například babiččiny tradiční zázvorky s citronovou polevou, kdy si nachystáme 1 žloutek, 2 celá vejce, 220 g cukru, 1 lžička mletého zázvoru, 220 g hladké mouky, ½ lžičky jedlé sody nebo kypřícího prášku.
Vytvoříme tuhou pěnu z vajec, žloutku a cukru, do které přidáme zázvor a mouku se sodou. Z ingrediencí zpracujeme hladké těsto, které rozválíme na 5 mm plát. Z těsta vykrajujeme různé tvary, které položíme na plech vyložený pečícím papírem.
Těsto necháme odpočívat v chladu přes noc, nejméně však 5 hodin. Těsto upečeme v troubě, která je vyhřátá na 160°C asi 15 minut do růžova. Hotové zázvorky necháme v chladu v krabici aby změkly.
Před Štědrým dnem cukroví dozdobíme citronovou polevou ze 100 g moučkového cukru, 1 lžíce horké vody a 2 lžíce vymačkané citronové šťávy. Prosátý moučkový cukr nasypeme do misky, zalijeme horkou vodou a zalijeme citronovou šťávou. Třeme tak dlouho, dokud nevznikne lesklá a hladká poleva.
Babiččiny ledovky
Už jste vyzkoušeli babiččiny ledovky? Ochutnejte skvělou ořechovou dobrotu se žloutkovým krémem a čokoládou. Nachystáme si 600 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 60 g mletých vlašských ořechů, 1 prášek do pečiva, 300 g másla a 2 celá vejce. Z těchto surovin zpracujeme hladké těsto, které necháme odpočívat v lednici.
Na žloutkový krém budeme potřebovat 500 ml mléka, 4 žloutky, 60 g moučkového cukru a 60 g hrubé mouky. Z těchto surovin pomalu uvaříme kaši. Potom společně utřeme 160 g moučkového cukru a 160 g másla a vmícháme do kaše.
Těsto vyválejte přes igelitový sáček na tloušťku 3 mm a vykrajujte obdélníčky. Vykrájené cukroví klademe na plech, který je vyložen pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C 7-8 minut. Hotové obdélníčky slepíme krémem, který jsme si připravili z kaše. Povrch obdélníčků poléváme čokoládou a lepíme polovinu mandle.
Vybrali jste si? Ochutnejte naše skvělé babiččino cukroví a zpříjemněte si vaše vánoční svátky s celou rodinou.
Zdroj: